Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

05.04.2019.
Обавјештења

Потребан јединствен буквар у свим земљама гдје живе Срби

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић указао је на неопходност јединственог буквара у свим земљама гдје живе Срби који ће бити заједнички за све ученике српске националности.

Др Предраг Дамјановић директор Републичког педагошког завода РС

"Заштитом српског језика и ћирилице, без обзира на то гдје живјели Срби и учењем по истим наставним садржајима и уџбеницима, који штите српске интересе, правимо добре услове за опстанак Срба на овим просторима", рекао је Дамјановић Срни.

Он је нагласио да Завод већ двије године реализује активности на усклађивању наставних планова и програма са Србијом за предмете у којима се изучава и заштита српског националног интереса.

"То су српски језик, историја, познавање природе и друштва, ликовно, музичко, како у предметној, тако и у разредној настави. Када усагласимо заједнички наставни план и програм, сљедећи корак је да усагласимо уџбенике", рекао је Дамјановић.

Он је додао да Завод има и радну групу која је у сталном контакту са Заводом за унапређивање образовања и васпитања Србије.

"У сваком тренутку смо спремни да понудимо заједнички документ, који би требало да усвоје наша и Влада Србије", рекао је Дамјановић.

Српске националне организације из земаља региона усвојиле су у сриједу, 3. априла, у Београду Стратегију очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону.

"Интереси српског народа не могу се бранити искључиво у границама Србије, већ се мора дјеловати шире. То је једина могућност опстанка, тим прије што као народ чинимо јединствен идентитетски, језички, културни и религијски простор", истиче се у Стратегији.

Документ су усвојили Савез Срба из Румуније, Удружење Срба из Хрватске, Национални савјет Срба у Македонији, Удружење српског народа "Морача-Розафа" из Албаније, Асоцијација "Ствараоци Републике Српске", Заједничко вијеће општина из Вуковара, Национални савјет Срба из Словеније, Самуоправа Срба у Мађарској и Српски национални савјет Црне Горе.

Извор: Срна

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica