Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

09.04.2019.
Обавјештења

Мала матура у Републици Српској обавезна школске 2020/21. године

Више од 9.500 ученика деветих разреда из 187 основних школа у Републици Српској у наредна два дана ће радити тестове из српског језика и математике ради провјере знања стеченог током основног школовања

Директора Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић

(Фото: Дејан Божић/РАС Србијa)

Ученици у 93 основне школе радиће тестове пробне матуре, док ће мали матуранти из 94 школе бити обухваћени екстерном провјером достигнућа.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да ће у 93 школе ученици деветих разреда радити тестове пробне мале матуре из српског језика и математике, с тим да ће 5. и 6. јуна у тим школама бити спроведена експериментална мала матура из ова два предмета.

Дамјановић је навео да ће ученици деветих разреда у 94 школе сутра и у сриједу, 10. априла, имати спољашње вредновање знања.

Он је рекао да се може очекивати да мала матура у свим основним школама буде обавезна школске 2020/21. године.

“Према Стратегији образовања Републике Српске, сљедеће године ће бити спроведена експериментална мала матура. Школске 2020/21. године биће обавезна мала матура уведена у девете разреде основних школа из математике и српског језика”, навео је Дамјановић.

Он је подсјетио да се спољашње вредновање знања ученика деветих разреда спроводи од 2013. године, док је прошле године уведена експериментална мала матура у 21 школи.

“Прве године спољашњим вредновањем достигнућа било је обухваћено 20 школа, а прошле школске године 167 школа”, навео је Дамјановић и истакао да су сваке године резултати из математике и српског језика све бољи.

Он је рекао да би сљедеће седмице могли бити познати резултати спољашњег вредновања знања и пробних тестова мале матуре.

“О резултатима пробних тестова мале матуре нећемо говорити због тога што ће ти исти ђаци 5. и 6. јуна имати експерименталну малу матуру”, додао је Дамјановић.

Извор: Срна

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica