Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

05.06.2019.
Обавјештења

ЕВРОПСКА ИСКУСТВА У ДОМАЋИМ УЧИОНИЦАМА

Успјешна сарадња просвјетара Српске са школама из иностранства

Набавка модерне технологије уз помоћ иностраних донатора, модернизација кабинета, те сарадња са школама из иностранства представљају кључни фактор унапређења школства у Републици Српској.

То је у Градишки изјавио Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода РС, наводећи Техничку школу у овом граду као један од бројних примјера који потврђују наведену констатацију.

Крајњи циљ је, каже Дамјановић, да добру праксу из других средина, изван наших граница, што прије и ефикасније примјењујемо. Он наводи посјете и контакте који имају за циљ примјену нових модела у школству.

С амбасадором Француске разговарали смо о статусу француског језика и отварању одјељења двојезичне наставе – наглашава Дамјановић.

Он потенцира и друге важне договоре с иностраним дипломатама у БиХ о могућностима унапређења наставе. Са замјеником амбасадора Руске федарације у БиХ Петром Фроловом разговарали смо о статусу руског језика у РС.Тим поводом почетком јула учествоваћемо на Педагошком форуму у Санкт Перербургу – казао нам је Дамјановић.

Фото: Дeјан Божић/РАС Србија

У Педагошком заводу РС такође наглашавају успјешне разговоре с представницима амбасаде САД-а о предмету Демократија у основној школи, амбасаде Кине о изучавању кинеског језика, с Аустријанцима о стручном образовању и развоју компетенција директора стручних школа.

Након недавне посјете школама у чешкој покрајини Храдец Кралове, која има више потписаних споразума о сарадњи с Републиком Српском, Дамјановић каже да су искуства драгоцјена.Општи утисак је да Чеси имају сличан образовни систем нашем али да је он у тјешњој вези са потребама него код нас, даје већу могућност избора занимања у складу са склоностима ученика. Њихове школе су у пројектима Европске уније те практикују интернатски смјештај ученика – казао је Дамјановић.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica