Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Отворена изложба "Кад се сања мама"


У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је отворена изложба "Кад се сања мама" која представља наставак активности на очувању културе сјећања.

 

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је новинарима да је изложба важан догађај за културу сјећања и свједочанство о страдању српског народа у Другом свјетском рату.

 

- Ових дана сјећамо се свих страдалих Срба у логору Јасеновац, Јадовно, те у Пребиловцима, Брод на Дрини, Стара Градишка, Краљево, Крагујевац и Сајмиште - рекао је Дамјановић.

Он истиче да је важно да просвјетари, радници у култури и представници институција Републике Српске преносе сјећање на ове догађаје како би се они отргли од заборава.

Дамјановић је рекао да ће изложба бити отворена мјесец дана и да ће настојати да је посјете ученици основних и средњих школа након васкршњег распуста.

Изложбу је организовао Републички педагошки завод, уз подршку Кабинета предсједнице Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Из Републичког педагошког завода наводе да је изложба својеврсна опомена да се не смије заборавити страдање српског народа те да је жеља да она постане централно мјесто комеморације свој дјеци страдалој у Другом свјетском рату.

Изложба је припремљена у сарадњи са професором српског језика и књижевности Јеленом Гајановић.

Отварању изложбе присуствовали су и вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, аутор изложбе Јелена Гајановић, историчари, предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ.

 

Изложба је изазвала пажњу великог броја посјетилаца.

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica