Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

14.07.2020.
Обавјештења

Како ће изгледати НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА у Републици Српској? Сви прижељкују учионице, али мисле о ПЛАНУ Б

У овом тренутку не припремамо се за извођење наставе на даљину, већ као да ће настава од септембра у основним и средњим школама у Српској бити у учионици. Међутим, ако буде другачије, ми смо спремни да реагујемо и на то, као што смо то успјели и у марту.

Потврђује то за Српскаинфо директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић. На питање да ли су тачне информације које се могу чути у јавности, да се часови на даљину за нову школску годину заправо већ снимају, те да су за неке разреде већ и комплетирани, он одговара да су, ипак, у питању гласине.

– Што се тиче наредне школске године, ми се припремамо као да ће настава почети у учионици, што је свакако наш циљ. Надамо се да ће наши ученици почети наредну школску годину у учионици, јер то је најбољи начин организације наставе. Није настава само размјена информација између ученика и наставника. Настава је нешто више и има и свој васпитни карактер, а то се може остварити само директним контактом између ученика и наставника. Ипак, ако потраје ситуација са пандемијом какву имамо сада, ако буде другачија одлука и ако се не буду створили услови за организацију наставе у учионицама, образовни систем Српске је спреман да одговори на другачији начин – истиче Дамјановић.

Фото: Дејан Божић/РАС Србија

У томе ће, додаје, помоћи и огромно искуство које су сви у образовном систему стекли од марта до половине јуна.

– Како смо у марту могли да спремимо наставу на даљину за неколико дана, нема никаквог разлога, ако се тако нешто деси, да не будемо спремни ни почетком септембра. Све наше активности, а у августу ћемо имати и нека наша савјетовања, одвијају се са причом и надом да ће настава почети у школским клупама. У сарадњи с институцијама РС донијећемо сигурно одлуку у право вријеме и бити спремни за било који од сценарија – каже Дамјановић.

Судећи по најавама из Министарства просвјете и културе РС, ипак, и за сценарио који нико не жели, неке ствари се већ разматрају.

– Припремамо се да настава почне 1. септембра у школским клупама, а у сарадњи са Републичким педагошким заводом разрадићемо неколико модела наставе којима ћемо прибјећи ако епидемиолошка ситуација буде налагала другачије – рекла је у петак министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

Јасне смјернице за наставни процес у новој школској години, најављује она, требало би да буду дефинисане до краја јула, као и мјере заштите од вируса корона у образовним установама. Колико би и настава у учионицама могла бити другачија у односу на вријеме прије пандемије, за сада нико не открива.

По ријечима министарке, тражиће се најбоље рјешење, у складу са оним што буде диктирала епидемиолошка ситуација, али и она сматра да искључивост онлајн наставе није најбољи модел за стицање знања ученика, посебно нижих разреда основних школа, већ само нужан у условима у којима смо се нашли, па и успјешно снашли. Оно што јесте њена добра страна је то што су стечена нова и корисна искуства у кориштењу дигиталних алата, те што је унапријеђена комуникација и однос између ученика и наставника. Одржавање таквог односа ће се подстицати и у наредној школској години.

Фото: Горан Шурлан/РАС Србија

Слична су осјећања и међу наставницима с којима смо ових дана разговарали о њиховим очекивањима од нове школске године. Сви се, наиме, надају да ће ситуација дозволити да се ради у учионицама, јер колико год да је настава на даљину била право рјешење када је оно било преко потребно, она има и много ограничења, како за њих, тако и за родитеље и ђаке.

Новине у новој школској години

Обавезно 15-минутно вјежбање прије наставе за најмлађе основце, факултативна настава домаћинства или за оне који воле лијепо писање, додатна настава за ученике који желе више да постигну, више праксе у предузећима за средњошколце – само су неке су од бројних новина које ученике у РС очекују на почетку нове школске године.

Директор РПЗ Предраг Дамјановић каже и да ће се све ове новости уводити без обзира на то да ли ће настава бити у учионицама или на даљину.

– Ове промјене иду од наредне школске године и начин извођења наставе не условљава то, а припремамо се да наставу изводимо у учионици, како је најприродније. Међутим, нећемо одустати од наставе на даљину ни кад се ученици врате у учионице. Настојаћемо да је и даље задржавамо за многе ученике. На примјер, за ученике који су дуго на лијечењу, да не губе контакт са школом, као и за ученике који се баве спортом, па пропуштају наставу. Исто тако, да нашим ученицима када код куће пишу задаћу и нешто им није јасно, не мора само родитељ да помаже код куће или да плаћа инструкције, већ да увијек може да се обрати свом наставнику и да тражи помоћ. На тај начин ће и даље да живи извођење наставе на даљину – каже Дамјановић.

Извор: Српска инфо

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica