+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Збирке задатака за малу матуру ученика деветог разреда школске 2019/20.

Више информација

Свечаном академијом Републички педагошки завод и општина Власеница обиљежили Дан Републике Српске

Више информација

Припремни семинар за Јерусалим

Више информација

Актив директора средњих школа регијa Семберија и Бирач

Више информација

Састанак радних група РПЗ-а и ЗУВиО

Више информација

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Опште новости

Мала матура у Републици Српској обавезна школске 2020/21. године

Датум: 09.04.2019. године

Више од 9.500 ученика деветих разреда из 187 основних школа у Републици Српској у наредна два дана ће радити тестове из српског језика и математике ради провјере знања стеченог током основног школовањаДиректора Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић

(Фото: Дејан Божић/РАС Србијa)

Ученици у 93 основне школе радиће тестове пробне матуре, док ће мали матуранти из 94 школе бити обухваћени екстерном провјером достигнућа.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да ће у 93 школе ученици деветих разреда радити тестове пробне мале матуре из српског језика и математике, с тим да ће 5. и 6. јуна у тим школама бити спроведена експериментална мала матура из ова два предмета.

Дамјановић је навео да ће ученици деветих разреда у 94 школе сутра и у сриједу, 10. априла, имати спољашње вредновање знања.

Он је рекао да се може очекивати да мала матура у свим основним школама буде обавезна школске 2020/21. године.

“Према Стратегији образовања Републике Српске, сљедеће године ће бити спроведена експериментална мала матура. Школске 2020/21. године биће обавезна мала матура уведена у девете разреде основних школа из математике и српског језика”, навео је Дамјановић.

Он је подсјетио да се спољашње вредновање знања ученика деветих разреда спроводи од 2013. године, док је прошле године уведена експериментална мала матура у 21 школи.

“Прве године спољашњим вредновањем достигнућа било је обухваћено 20 школа, а прошле школске године 167 школа”, навео је Дамјановић и истакао да су сваке године резултати из математике и српског језика све бољи.

Он је рекао да би сљедеће седмице могли бити познати резултати спољашњег вредновања знања и пробних тестова мале матуре.

“О резултатима пробних тестова мале матуре нећемо говорити због тога што ће ти исти ђаци 5. и 6. јуна имати експерименталну малу матуру”, додао је Дамјановић.

Извор: СрнаАрхива обавјештења