+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Опште новости

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Датум: 05.06.2019. године

У 94 од 187 основних школа у Републици Српској данас и сутра изводи се експериментална мала матура из математике и српског језика, рекао је Срни директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

Директора Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић

Дамјановић је рекао да је експерименталном малом матуром обухваћено више од 4.500 ученика деветих разреда и да се данас провјеравају ученичка знања из српског језика, а сутра из математике.

Према његовим ријечима, у експерименталној малој матури учествује више од 2.500 наставника у разним комисијама.

"У овом тренутку кроз експерименталну малу матуру провјеравамо знање ученика у ова два предмета у складу са прописаним стандардима и то није начин провјере као у класичној настави коју раде наставници у ова два предмета, јер је овдје ријеч о нивоима знања - низак, средњи и високи ниво знања", појаснио је Дамјановић.

Он је рекао да је према Стратегији развоја образовања Републике Српске планирано да се обавезна мала матура у Српској за ученике деветих разреда уводи школске 2021/22. године.

"Све док не буде обавеза увођења мале матуре, ми у основном образовању у Републици Српској радимо експериментално да би се, прије свега, наставници који то спроводе, а онда и ученици који учествују научили поштивању задатих прописа Републичког педагошког завода о извођењу малих матура", рекао је Дамјановић.

Он је рекао да су ти прописи идентични као они у Србији, гдје се мала матура спроводи већ неколико година.

Дамјановић је подсјетио да су у априлу у 93 основне школе у Српској ученици деветих разреда имали спољашње вредновање знања, те да је планирано да наредне године све основне школе буду још једанпут у експерименталној малој матури, након чега ће мала матура бити обавезна.

"Уколико у договору са Министарством просвјете и културе буде донесена одлука да већ сљедеће године мала матура буде обавезна, Републички педагошки завод је спреман да је спроведе, с тим да се прије тога морају припремити правилници", навео је Дамјановић.

Он је појаснио да се правилник о малој матури највише односи на то да ли ће резултати мале матуре утицати на упис ученика у средње школе или неће.

Дамјановић је рекао да ће добијени резултати показати, првенствено знање ученика, а онда и да ли су поштована сва прописана упутства Републичког педагошког завода.

Он је подсјетио да је прошле школске године мала матура експериментално спроведена у 21 школи када су резултати из оба предмета, и из математике и српског језика, без обзира што је то различит ниво оцјењивања, слабији него оцјене које ученици добију од својих наставника.

"Ми на овај начин нећемо да тврдимо како наставници не знају оцјењивати, него само хоћемо да покажемо и докажемо и наставнике научимо да одустану од класичног начина оцјењивања и да морају примјењивати више техника, као и да све што оцјењују мора бити стандардизовано", каже Дамјановић.

Он је навео да су резултати спољашњег вредновања знања лошији него у свакодневном оцјењивању, али да су они сваке године приближнији.

"Надам се да ће врло брзо, из разлога што ће и наставници мијењати свој начин оцјењивања примјеном стандарда, резултати спољашњег вредновања знања, односно мале матуре и класичног оцјењивања, бити све ближи", рекао је Дамјановић.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније