+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Опште новости

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Датум: 16.09.2019. године

Средњошколци у Српској тренутно се могу школовати за 111 занимања у 13 струка, од којих су нека у пракси ишчезла или их годинама не уписује ниједан ученик. До краја године, међутим, многа од њих би се могла спојити у једно или бити обрисана са тог списка, како би се дошло до оптималног броја занимања која су неопходна за развој привреде.

Циљ је то процеса ревизије и стандардизације занимања по струкама, који у Републици Српској први пут раде Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод, у сарадњи управо с привредом.

– Суштина је у томе да се види која то занимања нису више актуелна, да их избацимо, да видимо да ли садашња два или три треба спојити у једно занимање и да се на крају дође до оних која су актуелна и која деца уписују. Има занимања која одавно већ не уписују или која се у пракси не раде. Нема их много, али годинама се то понавља.

Спајање занимања ће, такође, помоћи да се дође до рационалнијег рада, јер су и послодавци рационални и желе да имају човека који је употребљив на више радних места – каже за Српскаинфо директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

По његовим речима, сада се први пут у Српској раде и стандарди занимања, а планирано је да сав посао буде завршен до почетка новембра, како би Министарство просвете и културе донело Уредбу о стандардима занимања.

Директор Републичког педагошког завора Републике Српске др Предраг Дамјановић

Стратегијом образовања из 2016. предвиђено је да се стандарди занимања ураде до 2021. Од тада се нешто покушавало, али без конкретног резултата. Међутим, сада имамо обавезу и ситуацију да су и послодавци максимално укључени у то, јер су и они притерани уз зид. Схватили су да морамо заједно да радимо на томе – објашњава Дамјановић.

Паралелно са Уредбом о стандардима занимања, планирано је и доношење нове уписне политике за наредну школску годину, као и измене и допуне наставних планова и програма за занимања за која се до краја овог процеса процени да треба да остану у РС.

Представник Уније удружења послодаваца Саша Тривић сматра да ће највећа реформа у средњем образовању бити ако се у наредном периоду дође до адекватног списка нових занимања, како би било заустављено или бар смањено школовање профила који нису потребни тржишту рада.

Ћорић: Вратити занимање алатничар

Наш предлог биће да се на новом списку занимања у Српској нађе и занимање алатничар, које је постојало до 90-их година у нашим школама. Од тада га нема, а сада би било потребно тржишту рада. Радимо на томе у склопу пројекта који радимо у сарадњи с Немачком агенцијом за развојну сарадњу ГИЗ и фирмом „Колектор“ из Лакташа – каже директор Привредне коморе РС Перо Ћорић.

Извор: Блиц

Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније