+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Опште новости

Дамјановић: Опасне намјере власти Тузланског кантона

Датум: 07.07.2020. године

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић сматра да су опасне намјере власти Тузланског кантона да наводни геноцид у Сребреници тематизују на часовима историје у завршним разредима основних школа у складу са већ извршеним измјенама свог наставног плана и програма.

Дамјановић је рекао Срни да то није изненађење и да су му већ познате намјере бројних кантона у Федерацији БиХ да уче своје ученике о томе, као што су о формирању такозване Армије БиХ, о "опсади Сарајева", Тузланској капији, "геноциду" и слично.

Он је подсјетио да је то у супротности са споразумом који је 2004. године иницирао ОЕБС, а потписали сви министри образовања с циљем да се не изучавају садржаји из деведесетих година 20. вијека на овим просторима.

"Ми смо се тога држали, а кантони нису наводећи да су Срби агресори, да су починили геноцид и слично. Ипак, ми смо прије четири године почели да исправљамо грешке у НПП Републике Српске тиме што смо почели изучавати догађаје из поменутих година с циљем наше ученике упознамо са чињеницама а дамо до знања међународној заједници да је бесмислоно да међународне споразуме поштује само Република Српска а на кантоналне одлуке гледа благонаклоно. Наравно, не с циљем да причамо ко је био агресор или извршио геноцид, иако је тога било у Другом свјетском рату над српским народом , већ да ученике научимо истину о томе како се распала бивша Југославија, кад је почео рат у БиХ, о Дејтонском споразуму и развоју Српске у складу с тим", рекао је Дамјановић.

Он је додао да ученици завршних разреда у у основној и средњој школи Републици Српској изучавају догађаје из деведесетих година прошлог вијека, те да је Српска урдила НПП за историју у завршним разредима основног и средњег образовања и да има у употреби уџбеник историје у деветом разреду од наредне школске године ће имати уџбенике за четврти разред средње школе.

"То је наш одговор истином и оним што је заиста било, да нашим ученицима дамо истину, а историчари ће, како они тврде, након 50 година од догађаја дати мишљење да ли је то историјска чињеница. Ако ђаке сада не упознамо чињеницама питање је да ли ће неко о томе говорити без намјере да се изазива мржња према другим народима за разлику од њихових уџбеника који су пуни мржње и дисквалификација према Србима", каже Дамјановић.

Извор: СрнаАрхива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније