Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

18.09.2018.
Обавјештења

СВЕЧАНА ЛИТИЈА Освештан темељ српско-руског храма

 

У бањалучком насељу Алеја центар освештан је темељ српско-руског храма и духовно-културног центра који се гради у част руске царске породице Романов.

Темеље су освештали Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, викар московског патријарха архиепископ јегоревски Матеј, владика сремски Василије и умировљени владика зворничко-тузлански Василије.

Освештању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и министри у Влади Српске, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић,  бројни вјерници и црквени великодостојници, као и представници јавног живота.

Претходно је у бањалучком Храму Христа Спаситеља служена Света архијерејска литургија, након чега је формирана свечана литија која се кретала до темеља нове светиње у насељу Алеја центар.

Јутрос у 9 часова служена је и литургија у Храму Христа Спаситеља, којој је присуствовао велики број православних вјерника.

Литургију су служили руски и српски епископи, свештеници и ђакони.

 

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић на свечаности поводом освећења храма српско-руског пријатељства

Велелепни храм посвећен руско-српском пријатељству оставиће један велики траг и свједочиће неправди која је учињена породици Романов, сматра Анкица Вукадиновић, која је након литургије пратила литију како би дошла на освештање темеља храма.

Храм ће  каже значити много православним вјерницима, а и Русима, пријатељском народу Срба.

“Имала сам прилику видјети фотографије, храм ће  изгледати импресивно и таква новина донијеће дашак Русије, а и нама ће бити корисна”, каже Вукадиновићева.

Освештањем темеља је отпочела реализација стогодишње идеје и благосиљан је почетак градње.

Будући да је то тропрестолни храм положене су три повеље које полажу кумови заједно са свештенством.

Темељи су изграђени на земљишту коју су цркви даровали Борко Ђурић, Миленко Чичић, Мирослав Вујатовић и Бране Јанковић, а који су уједно и кумови храма.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica