Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

17.01.2019.
Обавјештења

Одржана свечана академија поводом Дана Републике

Дан Републике Српске – 9. јануар обиљежен је у Вишеграду. Организатори обиљежавања Дана Републике Српске су били Републички педагошки завод и општина Вишеград.

Обиљежавање је почело полагањем цвијећа на централни споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, те свечаном академијом у Дому културе.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је обиљежавање Дана Републике од изузетног значаја за све грађане и борце, који се славећи овај дан осјећају часно и поносно.

„Данашњи дан значајан је јер се присјећамо свих који су дали животе за Републику Српску и оних који су изборили статус Српске и њену позицију у свијету. Република Српска и њени грађани не смију дозволити да буду заборављени они који су храброшћу, вјером у себе и љубављу према отаџбини успјели да побиједе непријатеља, несебично жртвујући своје животе“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да се обиљежавањем Дана Републике исказује љубав према Српској, поштовање према њеним ствараоцима и браниоцима, а посебно према погинулим борцима и њиховим породицама, те цивилима и ратним војним инвалидима.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић захвалио је Ђуревићу и његовим сарадницима који су прихватили приједлог овог завода да буду суорганизатори данашње свечаности.

„Овом свечаном академијом желимо поручити да без обзира на све притиске и одлуке оних који желе да нас спријече у прослави Дана Републике, да је за све нас у Републици Српској, Дан Републике оног дана када је и створена – 9. јануара. Радећи на овакав начин, ми који смо били свједоци стварања и изградње Републике Српске од 9. јануара 1992. године треба да љубав према Српској преносимо на ученике у нашим школама који су гарант да ће она бити стабилна и трајна категорија“, навео је Дамјановић.

Дамјановић је поручио да у школама сваког дана треба причати о Републици Српској и славити слободу како би Српска ишла у бољу будућност – поносна и вјечна.

„Републику Српску ћемо најбоље чувати тако да свако на своме радном мјесту часно и поштено ради у интересу Републике Српске, да у свакој прилици афирмишемо вриједности Српске, цијенимо жртву оних који су у њену одбрану уградили свој живот, те труд свих који су својим радом и понашањем допринијели њеном стварању и очувању од 9. јануара 1992. до данас“, истакао је Дамјановић.

У оквиру обиљежавања Дана Републике у Градској галерији у Вишеграду отворена је изложба ликовних радова награђених и похваљених ђака. Изложбу је отворио директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић.

У име награђених ученика изјаве су дали: Добитник прве награде у конкуренцији ликовних радова ученика основних школа је Димитрије Керић ученик ОШ“Петар Петровић Његош“ Теслић. Добитник друге награде у категорији ликовних радова Настасија Пухало рекла је да је поносна што се њен рад налази међу награђеним.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica