Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

12.09.2019.
Обавјештења

Ревизијом и израдом стандарда занимања до наставних планова усклађених са привредом

Први састанак представника радних група за ревизију и стандардизацију занимања по струкама одржан је данас у Бањалуци с циљем да се наставни планови и програми у средњим школама прилагоде потребама привреде.

Директор Републичког педагошког завода Српске Предраг Дамјановић рекао је прије почетка састанка да је потребно утврдити методологију рада израде стандарда занимања, којој претходи и израда профила занимања.

"Радним групама, којх има 13, данас ћемо представити динамику рада, те ћемо сваких 10 дана од њих очекивати извјештаје о томе шта је урађено, односно како су дефинисани профили занимања, а радићемо и на ревизији занимања, јер има пуно оних која су ишчезла и не постоје", рекао је новинарима Дамјановић.

Он је појаснио да ће радне групе, у које су осим професора средњих школа и факултета, укључени и представници Републичког педагошког завода, Уније удружења послодаваца, Привредне коморе Српске, Занатско-предузетничке коморе и Завода за образовање одраслих, имати слободу и да поједина занимања споје у једно, уколико за то постоји могућност.

"Циљ нам је да дођемо до оптималног броја занимања која су неопходна за развој привреде Републике Српске, а план нам је да сав овај посао урадимо до почетка новембра како би Министарство просвјете и културе Српске донијело Уредбу о стандардима занимања, те документ био послат министрима на усвајање", рекао је Дамјановић. Он је напоменуо да ће паралелно са Уредбом бити донесена и нова уписна политика за наредну школску годину, као и измјене и допуне наставних планова и програма за занимања за која је процијењено да треба да остану у Републици Српској.

Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић изразио је задовољство што је Српска кренула у озбиљну реформу образовања, како би било заустављено или бар смањено школовање профила ученика која нису потребна тржишту рада.

"Највећа реформа у средњем усмјереном образовању биће уколико у наредном периоду дођемо до адекватног списка нових занимања за која дјеца треба да се школују", рекао је Тривић.

Он је навео да су на тржишту рада највише потребни профили у производњи, али и да осим повећања броја тих, треба смањити и одређене профиле ученика који нису потребни тржишту рада.

"Овдје није ријеч о нашим жељама, него о потребама тржишта јер имамо ситуацију да у Бањалуци имамо Технолошку школу у којој се образују хемијски техничари иако више не постоје фабрике као што је `Инцел`, `Унис` и друге", рекао је Тривић.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica