Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

16.09.2019.
Обавјештења

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Средњошколци у Српској тренутно се могу школовати за 111 занимања у 13 струка, од којих су нека у пракси ишчезла или их годинама не уписује ниједан ученик. До краја године, међутим, многа од њих би се могла спојити у једно или бити обрисана са тог списка, како би се дошло до оптималног броја занимања која су неопходна за развој привреде.

Циљ је то процеса ревизије и стандардизације занимања по струкама, који у Републици Српској први пут раде Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод, у сарадњи управо с привредом.

– Суштина је у томе да се види која то занимања нису више актуелна, да их избацимо, да видимо да ли садашња два или три треба спојити у једно занимање и да се на крају дође до оних која су актуелна и која деца уписују. Има занимања која одавно већ не уписују или која се у пракси не раде. Нема их много, али годинама се то понавља.

Спајање занимања ће, такође, помоћи да се дође до рационалнијег рада, јер су и послодавци рационални и желе да имају човека који је употребљив на више радних места – каже за Српскаинфо директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

По његовим речима, сада се први пут у Српској раде и стандарди занимања, а планирано је да сав посао буде завршен до почетка новембра, како би Министарство просвете и културе донело Уредбу о стандардима занимања.

Директор Републичког педагошког завора Републике Српске др Предраг Дамјановић

Стратегијом образовања из 2016. предвиђено је да се стандарди занимања ураде до 2021. Од тада се нешто покушавало, али без конкретног резултата. Међутим, сада имамо обавезу и ситуацију да су и послодавци максимално укључени у то, јер су и они притерани уз зид. Схватили су да морамо заједно да радимо на томе – објашњава Дамјановић.

Паралелно са Уредбом о стандардима занимања, планирано је и доношење нове уписне политике за наредну школску годину, као и измене и допуне наставних планова и програма за занимања за која се до краја овог процеса процени да треба да остану у РС.

Представник Уније удружења послодаваца Саша Тривић сматра да ће највећа реформа у средњем образовању бити ако се у наредном периоду дође до адекватног списка нових занимања, како би било заустављено или бар смањено школовање профила који нису потребни тржишту рада.

Ћорић: Вратити занимање алатничар

Наш предлог биће да се на новом списку занимања у Српској нађе и занимање алатничар, које је постојало до 90-их година у нашим школама. Од тада га нема, а сада би било потребно тржишту рада. Радимо на томе у склопу пројекта који радимо у сарадњи с Немачком агенцијом за развојну сарадњу ГИЗ и фирмом „Колектор“ из Лакташа – каже директор Привредне коморе РС Перо Ћорић.

Извор: Блиц

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica