Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

17.03.2020.
Обавјештења

Дамјановић: Настава на даљину дио историје образовања у Српској

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић оцијенио је да ће извођење наставе на даљину, које је данас почело за ученике основних школа путем програма Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/, бити уписано у историју образовања Српске.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић

- Задовољни смо чињеницом да су РТРС и наставници који су учествовали у томе уложили веома много напора да се ово сними, почне емитовати и да то ученици прате - рекао је Срни Дамјановић.

Он је навео да је данас снимање емисија које ће бити емитоване сутра у термину већ познатом ученицима, с тим да је са РТРС-ом договорено да ће од четвртка и петка, 19. и 20. марта, наставници моћи користити много више времена на телевизији и дати више информација ученицима.

Дамјановић је рекао да је Републички педагошки завод у контакту са родитељима бројних ученика који зову, хвале овај вид наставе и кажу да су то ученици озбиљно прихватили.

- У Републичком педагошком заводу већ данас имамо списак нових наставника који ће вјероватно у неком догледном времену замијенити ове наставнике, свјесни чињенице да је ово што они раде веома тежак посао да би то могли сами издржати - нагласио је Дамјановић.

Он је додао да Републички педагошки завод планира да већ до краја ове седмице предложи Министарству просвјете и културе Српске начин на који би требало организовати наставу за општеобразовне предмете средњих стручних и техничких школа и за гимназије.

- Онда када нам је свима тешко изгледа да имамо много могућности и идеја да примијенимо најсавременије методе учења и то овог тренутка и користимо на опште задовољство и нас који ово припремамо, а и ученика који ово гледају - нагласио је Дамјановић.

На каналима РТРС-а данас је почела настава за основце на даљину, односно путем ТВ преноса.

Ову наставу за ученике од првог до деветог разреда основних школа у Српској, која је прекинута усљед појаве вируса корона, организују Министарство просвјете и културе Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са РТРС-ом.

Циљ оваквог вида наставе је, осим бриге за здравље и безбједност основаца, намјера да се предузме све да се ученицима омогући континуитет у учењу и раду, помогне да лакше преброде прекид наставе и буду што спремнији за њен наставак, када дође вријеме за то.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica