+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Ђаци се највјероватније неће враћати у клупе

Датум: 09.04.2020. године

Школска година у Српској ће, по свему судећи, завршити кроз наставу на даљину, али још се не зна када ће то бити и на који начин ће ђацима бити закључене оцјене. Рјешења за вредновање знања стечених на даљину биће понуђена у наредних неколико дана, потврђено је за Српскаинфо.

У Министарству просвете и културе РС кажу да ће одлуку о начину на који ће настава на даљину бити валоризована донети заједно са Републичким педагошким заводом.

Што се тиче трајања школске године, она према законима о основном и средњем васпитању и образовању траје до 31. августа што нам оставља могућност да све организујемо на начин да школска година буде успешно завршена. Сигурно је да ће одлука бити донесена у најбољем интересу ученика – кажу у Министарству.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић прецизира да се тренутно ради на упутствима за вредновање ученичких знања на крају школске године, и за основно, и за средње образовање, те да ће Завод та решења ускоро предложити члановима радног тима за образовање, на челу са председницом РС, који је формиран због ситуације са вирусом корона.

Директор Републичког педагошког завора Републике Српске др Предраг Дамјановић (ФОТО: ДЕЈАН БОЖИЋ / РАС СРБИЈА)

Очекујем да се школска година највјероватније заврши на овај начин, кроз наставу на даљину, а надам се да ће то бити као и иначе, до половине јуна – каже Дамјановић.

У школама су, истовремено, фокусирани на организацију и одржавање наставе на даљину, а упутства о оцењивању ученика и крају школске године чекају.

Трећа недеља наставе на даљину за средњошколце је у току, све се одвија добро и сви су укључени, што је најважније, а не сумњам ни у квалитет наставе. Најважније је било да се сви укључе и да имају приступ интернету и то је урађено, те да нема обуставе наставе. Сада остаје да видимо како ћемо вредновати ову школску годину, али и то ће стручњаци решити сигурно. Мислим да за све то постоји варијанта – каже председница Актива директора средњих школа регије Приједор Валентина Совиљ.

По њеним речима, Републички педагошки завод је већ анкетирао и наставнике о томе да ли је могуће оцењивање ученика у овој ситуацији.

Речено је да постоје одређени предмети за које се то може урадити у средњим школама, путем циљаних задатака, задаће, писмених задатака, али исто тако није могуће за практичну наставу у средњим стручним шкома. Наставници су били уздржани и по питању објективности таквог оцењивања – каже Валентина Совиљ.

У основним школама је ситуација мало другачија, јер нема практичне наставе, али се ни тамо не може баш све што се ради у настави на даљину оцењивати, сматра Мирослав Попржен, председник Актива директора основих школа регије Бањалука.

Али класично оцењивање не мора ни бити једино меродавно у овој ситуацији. Имамо оцене из првог полугодишта и оно што је урађено до 10. марта, тако да имамо две трећине наставе урађене и може се верификовати и са тим. РПЗ ће нам дати упутства, али мислим да то неће бити проблем, било на овај начин или неки други. Рецимо, може се организовати и полагање испита за онога ко можда не буде задовољан оценом наставника – објашњава Попржен, али додаје и да је оцењивање у овој ситуацији, ипак, у другом плану.

Пролећног распуста нема, евиденција првачића у току

Одлучено је да током пролећног распуста траје настава на даљину, а нерадни дани ће бити током васкршњих празника – подсећају из Министарства просвете и културе.

Истовремено, упис деце дорасле за први разред основне школе је у току, односно у овом периоду се деца евидентирају за полазак у школу и родитељи треба да их пријаве школама телефонски или имејлом.

Све школе су биле дужне да обавештења о евидентирању објаве на својим веб страницама или улазним вратима школа.

Прегледи, тестирања и достава документације будућих првака обавиће се када се за то стекну услови.

Извор: СрпскаинфоАрхива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније