Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

15.04.2020.
Обавјештења

Предраг Дамјановић: Оцјене ће зависити и од успјеха ђака прије почетка извођења наставе на даљину

Дигитализација у образовању је, са наставом на даљину, дошла прије него што смо планирали и добро смо одговорили изазову. Надам се да ћемо наставити и убудуће да користимо интерактивне наставне методе, истиче директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић

На овакав начин вредновања ученичких знања, показаће се, каже, да је добро одустајати од класичног начина оцјењивања тј. од сумативног начина оцјењивања које се примјењује у нашем образовном систему ка формативном начину оцјењивања.

– У будућности ћемо се бавити ученицима, а не наставним садржајима – објашњава он.

Додаје да је један од кључних сегмената извођења наставе на даљину, коју ђаци могу да прате и на Српскаинфо, је вредновање ученичких знања и извођење оцјена на крају наставне године, а Завод припрема упутства за вредновање и оцјењивање ученика током извођења наставе на даљину у вријеме пандемије вируса корона. То ће бити прецизирано уредбом коју ће донијети предсједница Републике Српске.

– Морамо водити рачуна да су ученици током првог полугодишта и непуна два мјесеца другог полугодишта похађали наставу у школским клупама. Водиће се рачуна о свему што су урадили и постигли у том временском периоду. Сви ученици, било основних школа који наставу прате преко РТРС-а или ученици средњих школа, који је прате користећи све доступне информационе технологије, су свакодневно у контакту са предметним наставницима. Ово је добра прилика да се у правом смислу те ријечи оствари потпуна интеракције између ученика и предметних наставника. По упутству које смо послали школама, сви наставници су обавезни водити евиденцију радова свих ученика који ће им добро доћи код вредновања знања ученика.

Какво је рјешење за практичну наставу у средњим стручним школама?

– Највећи дио практичне наставе која се изводи у школи, изводи се учењем на даљину користећи платформе, видео записе, фотографије, користећи скајп и ту је успостављена потпуна комуникација између ученика и професора. Што се тиче практичне наставе која се изводи код послодавца, њено извођење зависи о тога да ли послодавац ради или не ради. Ако послодавац ради онда он има контакт са ученицима и налазе рјешења која су могућа у овом околностима, а ако не ради, чека се када ће почети радити. Надамо се да ће се стећи услови за извођење и вредновање практичне наставе, јер школска година траје до 31. августа.

Након мјесец дана извођења наставе на даљину, који су ваши најважнији утисци и закључци? Колико знања ученици могу усвојити на овај начин?

– Јако смо задовољни извођењем наставе на даљину, како у основној и тако и средњој школи, али то није толико важно колико је важно да су задовољни ученици, њихови родитељи и јавност у РС. Сваки дан сви учимо, у ходу се коригујемо, али воз је кренуо и иде све брже и брже, па су ми смјешне неке међународне невладине организације које нас ових дана контактирају и нуде услуге, а нису се јављале прије мјесец дана. Видим да се на сличан начин изводи настава на даљину у окружењу и ми се можемо похвалити да смо први почели са реализацијом, али смо и по квалитету извођења наставе на истом нивоу. Сигуран сам да ће ученици стећи знање завидног квалитета, јер ће то бити знање које су стекли својим радом, уз помоћ својих наставника, користећи алате које нису користили у настави када су у школским клупама. Ово знање које стичу сада ће своје праве резултате дати у даљњем школавању ученика.

Колико је то настава на даљину “из уџбеника” и како се пореди са наставом у другим земљама?

-Тешко је рећи да ли је ова настава на даљину „из уџбеника“ јер не постоји јединствен приступ извођења наставе на даљину. Ми смо се одлучили на овакав концепт који је примјељив код нас, а који има много елемента извођења наставе на даљину у било којој држави на свијету. С правом тврдим да се можемо поредити на државама у окружењу прије свега са Србијом и Хрватском. Једина њихова предност шта за извођење наставе да даљину путем јавних сервиса имају на располагању више времена и више канала. Ми се уз мање простора на РТРС-у трудимо да радимо на квалитету наставе и да се бавимо ученицима а не садржајима.

Технологије у настави су будућност

Како ће се ова ситуација одразити на будућност, а како на дигнитет образовања код нас, те људи који раде у њему?

– Како у сваком злу постоји и нешто добро, и у овој ситуацији ће се догодити добре ствари. Почели смо у свом образовном систему користити информацине технологије које смо можда мало и избјегавали у настави која се изводи у школи. Сигуран сам да ћемо сада то наставити, када се ова ситуација нормализује и ученици врате у школске клупе. Користим прилику да се захвалим и наставницима који учествују у извођењу наставе на даљину, прије свега преко РТРС-а, који се за овакво извођење наставе припремају много више него што су се припремали за наставу у учионици, а поготово што за њих није уобичајно да држе час испред камере, не виде своје ученике, а у њих су упрте очи хиљаде ученика.

Извор: Српскаинфо

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica