Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

03.07.2020.
Обавјештења

ИНТЕРВЈУ: др Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Репулике Српске

Појава Корона вируса направила је оно што нико није очекивао и чему се скоро нико на свијету није надао. Свијет је, макар на кратко, морао да застане. Стала је готово свака врста људске дјелатности да би се сачувало здравље и животи људи.

Долазак вируса на наш простор везујемо за случај у основној школи ,,Бранко Ћопић” у Бањалуци када су брзо предузете све неопходне мјере да би се спријечило ширење вируса. Са овом ситуацијом, образовни систем је постао први који се код нас суочио са ,,Корона кризом”. Неколико дана након првог случаја, прекинута је настава у школама. Одједном је и школа постала виртуелна. До краја школске године ученици су наставу пратили путем ТВ програма или других онлине платформи уз константну комуникацију са својим разредницима, наставницима и учитељима.

Школска година је сада већ иза нас. Настава је завршена, оцјене су закључене а од ширења вируса и стања у друштву зависиће и наставак школског процеса на јесен ове године.

Како бисмо направили рекапитулацију али и чули из прве руке како је било носити се са овом кризом у процесу основног и средњег образовања и васпитања у Републици Српској, позвали смо директора Републичког педагошког завода Републике Српске, др Предрага Дамјановића да буде саговорник нашег портала.

Питање: Када бисте некоме укратко морали да објасните шта се заправо догодило од избијања епидемије по питању организовања образованог система (основних и средњих школа) у Републици Српској, како бисте то описали?

Одговор: Одлуком Владе Републике Српске настава у основном и средњем образовању је прекунута 10. марта 2020. године. У основном васпитању и образовању настава на даљину је почела 17. марта 2020. године. Настава је емитован путем јавног медијског сервиса РТРС-а. Распреде часова, наставника и снимања је правио Републички педагошки завод Републике Српске до краја марта на дводневном нивоу, а у априлу, мају и јуну на седмичном нивоу. У марту мјесецу наставу су изводили наставници које је бирао Републички педагошки завод. За април, мај и јуни, Завод је изабрао три школе које су обавезне изводити наставу за једну седмицу а директори изабраних школа су бирали наставнике. Настава на даљину у средњем образовању и васпитању је почела 23.марта 2020. године на начин да је свака школа направила план извођења наставе и предложила начин извођења наставе на које је Завод дао сагласност. Све основне и средње школе су сваког понедјељка достављале Извјештај о реализацији наставе на даљину за претходну седмицу и достављале Педагошком заводу на обрасцу који је био јединствен и прописан од стране Завода.

Питање: На какав су одјек у јавности наишле све предузете мјере и колико сте задовољни реакцијом али и акцијом коју су просвјетни радници предузели?

Одговор: Извођење наставе на даљину у основном васпитању и образовању и средњем образовању и васпитању је имало позитивну реакцију ученика, родитеља и јавности Републике Српске, а то се посебно односи на извођење наставе на даљину у основном васпитању и образовању које је било јавно емитовано на РТРС-у. Просвјетни радници су такође дали своје велики допринос поред тога што је за њих то била непознаница и новина, а поготово испред камере држати час ученицима који те прате широм Републике Српске.

Питање: Како бисте описали сарадњу са родитељима а како учешће ученика у праћењу наставе у измијењеним околностима?

Одговор: Свакако су родитељи имали своју улогу јер су савкодневно били са ученицима у кући и активно пратили наству али и помагали ученицима нижих разреда у достављању радова и задаћа предметним наставницима. Доношењем Упутства о извођењу настве на даљину Завод је прописао да ученици основних школа по завршетку емитовања наставе у току истог дана успоставе контакт са предметним наставницима и траже помоћ ако нису нешто схватили пратећи емитовање наставе и достављају домаће задаће које су задали наставници који су изводили наставу.

Питање: У којој мјери ће посљедице вируса утицати на будући наставни процес, да ли је ово прекретница или вјерујете да ћемо се ускоро вратити ,,на старо“?

Одговор: Мислим да је ово један облик прекретнице у образовним системима у цијелом свијету. Ми у Републици Српској смо брзином организације наставе на даљину те извођењем исте показали да смо равноправни са осталим образовним системима. Надам се да ћемо у будућности изтводити наставу на даљину и у вријеме када се настава буде изводила у учионици, како за ученике који из објективних разлога нису у могућности пратити наставу у школи тако и када ученик који у току извођења настве у школе нешто није добро разумио или има проблема код израде домаће задаће. У том смислу ће се користећи информационе технологије моћи обратити предметном наставнику за помоћ.

Питање: Шта нас очекује на јесен?

Одговор: Очекујемо да наредна школска година почне на уобичајен начин са наставом у школи и школским клупама јер васпитање и образовање није само размјена информација између ученика и наставника, оно је шире од тога, а то је вријеме прије наставе, за вријеме малог и великог одмора, вријеме посије наставе, дружење ученика, итд. Ако се настава буде морала изводити на даљину ми смо спремни, али сада већ са искством које смо стекли у претходном периоду.

Питање: Шта бисте поручили основцима и средњошколцима, њиховим родитељима али и свим просвјетним радницима у Републици Српској за крај овог разговора?

Одговор: Основцима и средњошколцима се захваљујема на труду и раду и желим да се добро одморе током љетног распуста. Родитељима поручујем да не претјерују са својим абцијама и дозволе да свако дијете достигне онај ниво за који је способно и да не морају сви ученици бити одлични или врло добри. Просвјетним радницима поручујем да мијењају свој начин рада без обзира да ли то било у учионици или на начин како је било у претходном периоду јер су промјене неизбјежне!

Интервју припремио: Милош Ковачевић

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica