Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

03.08.2020.
Обавјештења

Република Српска и Србија ће заједно чувати српски језик и ћирилицу

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је са министром културе и информисања Србије Владаном Вукосављевићем о дефинисању законских рјешења за заштиту српског језика и писма. Закони о ћирилици, увјеравају, неће нарушити конститутивност народа у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

На састанку којем су присуствовао директор Републичког педагошког завода Српске др Предраг Дамјановић, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Српске академије наука и умјетности договорено је усаглашавање заједничке језичке политике српског језика и ћирилице како би законска рјешења у овој области била идентична или веома слична.

Министарка Тривић је навела да је на састанку усаглашен заједнички став да су језик и писмо идентитетско право сваког народа, па тако и српског који живи са обје стране ријеке Дрине.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић, министарка просвјете и културе Наталија Тривић и министар културе и информисања Владан Вукосављевић

"То смо претходно дефинисали заједничком повељом (потписаном у марту прошле године у Сремски Карловцима) о српском културном простору" рекла је Тривићева.

Закључено је да законска регулалтива мора да поштује уставност Србије, Српске и Босне и Херцеговине.

"Ћирилица и културна политика која се тиче заштите и унапређења језика и писма и њихово коришћење и употреба јесте питање од високог интерса у Српској и Србији, па смо с тим у вези данас водили разговоре о динамици, роковима и основали координационо тијело које ће се бавити тиме. Очекујем резултате већ половином септембра", навео је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Србије.

Проф. др Милош Ковачевић, директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић и академик Срето Танасић

Срето Танасић, предсјендик Одбора за стандардизацију српског језика истиче да српски језик, као што је на нивоу народног језика једиствен, тако и на нивоу стандардног језика и, како је рекао, потребно је законе доносити да би он функционисао на исти начин, имајући у виду и околности на једној и другој страни, које се морају и могу уважавати.

Законска рјешења о заштити ћирилице у складу су и са европским законодавством које подржава статус и писмо сваког народа, па тако и српског.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica