Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

19.08.2020.
Обавјештења

Настава у школским клупама уз појачане епидемиолошке мјере

„Влада Републике Српске донијела је одлуку да настава у школској 2020/2021. години у Републици Српској почне 1. септембра 2020. године у школским клупама уз поштивање мјера које су прописали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравтсво Републике Српске“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић на конференцији за новинаре након сједнице Владе Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је на 13. посебној сједници у Бањалуци Информацију о почетку школске године и плану организовања рада основних и средњих школа и ђачких домова у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона (SARS-CoV2) коју је припремило Министарство просвјете и културе Републике Српске.

„Непосредни контакт између наставника и ученика, као и међу вршњацима, веома је важан у сегменту социјализације ученика, али и у стицању знања. Према нашим сазнањима и земље из окружења, али и Европе, заговарају и примјениће модел враћања ученика у школске клупе уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера“, нагласила је министар Наталија Тривић.

Заједно са РПЗ-ом, истакла је министар Наталија Тривић, направили смо план организације наставе према којем ће наставни час трајати 30 минута у основној школи и 20 минута у средњој школи, а ученици ће бити подијељени у групе од по максимално 15 ученика.

„Дјеци која буду онемогућена да прате наставу у школским клупама биће обезбијеђена онлајн настава, не путем јавног сервиса, него путем увезане заједничке дигиталне платформе којом су повезане све основне школе“, рекла је Тривићева и истакла да је одговорност на цијелом систему у смислу поштовања свих мјера како бисмо имали минималне ризике од оболијевања дјеце.

„Обезбједићемо све услове у свим школским објектима да буду опскрбљени дезинфекционим средствима и да буду појачане мјере хигијене. Изазов је велики пред нама али ако будемо поштовали, сви заједно, прописане мјере имаћемо смањен ризик од оболијевања“, рекла је министар Наталија Тривић.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је да је овај модел оптималан, да ће ученици имати наставу из свих предмета али да ће часови бити скраћени.

„Не одустајемо од свих реформских процеса које је усвојила Влада Републике Српске. Биће донесен нови наставни план за основне школе који ће бити примјењив од 2021. школске године, биће уведена факултативна и додатна настава, урађени су стандарди занимања за стручне сараднике, а у средњим школама радимо на стандардизацији занимања. Урађени су програми за сва нова занимања у првом разреду и дошли смо у позицију да ће велики број ученика похађати наставу у предузећима што је регулисано законски“, рекао је Дамјановић.

Мјере заштите ученика и наставника у школама ће се спроводити у складу са препорукама за организацију наставног процеса, препорукама за запослено особље и препорукам за ученике које је донио Институт за јавно здравство Републике Српске.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је Институт припремио сет мјера које се односе на сам почетак школске године како би се минимализовао ризик од оболијевања дјеце од вируса корона.

„Прописали смо максималан број ђака у учионици, као и распоред сједења. Дјеца маске не морају носити у учионици, него приликом доласка у школу и током кретања по школи, док је маска за наставника обавезна“, рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, у учионици могу бити само ђаци из тог разреда и наставници, а препорука је да се физичко васпитање одвија на отвореном простору, као и други часови које је могуће организовати на тај начин.

Истакао је да је нужно поштовати дистанцу од два метра, али и да се поштовање мјера не односи само на школу, него и на породицу.

„Поштовањем мјера у школама неће доћи до смањења ризика ако се те мјере не проводе и у кући. Родитељи су дужни да мјере температуру и прате симптоме код дјеце. Ако се дијете пожали наставницима биће изоловано у посебну просторију до доласка родитеља а даља процедура је позната“, рекао је Зељковић и нагласио значај појачане дезинфекције и личне хигијене.

„Од укупног броја заражених имамо 20 дјеце од 0 до четири године и 145 дјеце од пет до 14 година што показује значај мјера. Немамо ниједно дијете са средње тешком или тешком клиничком сликом“, рекао је Зељковић.

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да ће припадници Цивилне заштите дезинфиковати све школске објекте и ђачке домове у периоду од 20. до 31. августа.

„Родитељи и ученици и сви грађани треба да знају да ћемо уложити све снаге да дезинфикујемо све просторе које користе ученици, наставници и школско двориште како би учинили просторе максимално безбједним“, рекао је Новитовић.

Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод ће план организовања рада основних и средњих школа у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона (SARS-CoV2) доставити свим основним и средњим школама у Републици Српској.

Директори основних и средњих школа и ђачких домова у Републици Српској дужни су да организују наставу у складу са планом организовања рада основних и средњих школа у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона (SARS-CoV2).

Извор: РТРС

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica