Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

21.08.2020.
Обавјештења

Актив директора основних школа регије Бања Лука

У Бањој Луци је одржан Актив директора основних школа регије Бања Лука на којем се разговарало о почетку школске 2020/21. године. Састанку су присуствовали градоначелник Бања Лука мр Игор Радојичић са сарадницима и директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је изузетно важно да школе почну с радом и да се дјеца врате у школске клупе, додавши да ће један од изазова у првој седмици септембра бити организација јавног превоза.

Радојичић је додао да је почетак школске године увијек посебан моменат, те да ће се то ове године одвијати у отежаним условима.

“Молим родитеље, ђаке и наставнике да се придржавају прописаних мјера и препорука да би свима било лакше и да бисмо кроз ову ситуацију током трајања епидемије вируса корона прошли са што мање посљедица”, рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци. Радојичић, који је присуствовао састанку Актива директора основних школа бањалучке регије, чија је тема била организација наставе у новој школској 2020/2021. години, сматра да ће најосјетљивија бити организација јавног превоза.

Он је нагласио да ће то бити изазов, те да ће у наредних седам дана бити разговарано и са школама и превозницима у вези с евентуалним корекцијама аутобуског реда вожње.

“Прва седмица ће нам свима бити експериментална, да видимо гдје су се евентуално појавили проблеми у пракси када је ријеч о организацији јавног превоза”, рекао је Радојичић. Он је нагласио да ће се у случају појаве обољелих поступати по хигијенско-епидемиолошким мјерама као и у марту.

“Јасне су препоруке и методологија. Уколико се неко дијете разболи, Дом здравља, односно породични љекар ради медицинску обраду и поступа се према здравственом стању. Сва остала дјеца из одјељења иду у кућну изолацију 14 дана. Не затвара се школа, већ само одјељење у којем су дјеца била у непосредном контакту, врши се дезинфекција и покушава се наставити настава код свих осталих”, рекао је Радојичић.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић, градоначелин Бањалуке Игор Радојичић и представници Актива директора основне школе бањалучке регије

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је због људи који раде у много школа неопходно да се на подручју цијеле бањалучке регије усагласе одласци и доласци у школу, почетак наставе.

“До почетка школске године имамо десетак дана, уколико нешто буде потребно Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод ће бити на располагању, да би нова школска година могла да почне на најбољи начин”, рекао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен рекао је да ће бити усаглашени поласци аутобуса с почетком и завршетком нових смјена у школама, односно да се у тим случајевима појача превоз са више аутобуса.

Он је навео да ће се настава одвијати у складу с препорукама ресорног министарства, односно Владе Српске те да ће бити оранизована тако да наставици који раде у двије или више школа могу да стигну на наставу.

Нова школска година у Републици Српској почеће 1. септембра, а ученици ће сјести у школске клупе уз измијењене услове и уз поштовање мјера које су прописали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica