Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

25.08.2020.
Обавјештења

Дамјановић: За здравље ученика добро да иду у школу

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је веома битно да ученици иду у школу, јер је то важно за њихову социјализацију, а физичка активност, дружење и развој емпатије веома утичу на њихово здравље.

 Дамјановић, који се састао са активима директора основних и средњиш школа Сарајевско-романијске регије, изразио је наду да ће бити разјашњене све нејасноће у вези са почетком нове школске године и одржавања наставе у условима епидемије вируса корона.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске донијела закључак о почетку школске године у складу с календаром у учионицама, након чега су Министарство просвјете и културе и Педагошки завод припремили план како почети школску годину.

- Моја је обавеза да се покушам разјаснити о почетку школске године, мобилизацији наставе, подјелама одјељења у групе, уколико је број у одјељењу већи од петнаест, проблемима организације часова на 20 или 30 минута у зависности од величине школе јер ми у Републици Српској имамо школе од од 100 па и до 1.700 ученика и свака од њих ће на другачији начин организовати наставу - навео је Дамјановић.

Дамјановић је истакао да ће бити разговарано и о проблемима организације доласка ученика у школе, с чиме ће се у већини случајева сусретати средње школе јер им ученици долазе из удаљенијих мјесте, па ће бити потребно ускладити распоред доласка аутобуса и реда вожње.

- Битно је да су закључци и упутства постављени веома флексибилно, јер су школе различите и директори ће имати могућност да у складу са функционисањем њихове школе, поштујући законе и упутства организују рад својих установа - указао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, веома је битно да у распореду часова буду обухваћени сви предмети, јер су за Педагошки завод Српске сви наставни предмети важни.

- Потребно је водити рачуна како и на који начин организовати рад и долазак наставника који раде у више школа. Директори требају ускалдити распоред тако да да један човјек у току једног радног дана не иду у више школа - рекао је Дамјановић.

Он је најавио да ће Репубички педагошки завод данас упутити сагласност школама да се наставнивима дозволи одржавање блок часове, како би се олакшало прављење распореда и њихов долазак у школе.

Када је у питању организација практичне наставе за средњошколце, јер велики број њих похађа наставу у предузећима, Дамјановић је рекао да је став Педагошког завода да, уколико предузеће ради, ученици иду на праксу, уз поштовање свих прописаних мјера које вриједе за раднике тог колектива.

- Уколико предузеће не ради онда су школе обавезне да организују наставу у радионицама. По правилу практична наставе се и изводи у групама и то је олакашавајућа околност. И у тим радионицама се морају поштовати све прописане мјере у извођење наставе у учионици - истакао је Дамјановић.

Дамјановић сматра да актуелна ситуација може резултирати добром сарадњом и успостављањем повјерења између школа и родитеља, што би омогућило да се, ако се буду поштовале прописане нмјере, избјегну све непријатности.

- Битно је нагласити да нисмо одустали од наставе на даљину и сви ученици који из објективних разлога не буду могли похађати наставу у учионици и уколико дође до заразе међу ученицима или група буде изолована, за њих ће бити организована настава на даљину - рекао је Дамјановић.

С обзиром да ће часови трајати 20 или 30 минута, Дамјановић је појаснио да ће ученицима и даље на располагању бити платформа "Офис 365", па ће са наставницима моћи да разјасне све нејасноће.

Замјеник предсједника Актива директора основних школа Сарајевско-романијске и горњеподрињска регије Момир Радојчић сматра да је, упркос тешкој ситуацији, добро што почиње школска година.

- Ситуација је веома тешка и досада се нисмо суочавали са нечим сличним. Мада, и када смо радили онлајн наставу наставници и сви остали су се веома брзо уклопили у тај систем рада. Радићемо по скраћеном систему, али имамо искусне наставнике који ће се уклопити у временски оквир часова. Надамо се да ће све функционисати и се да ће епидемиолошка ситуација бити таква да нећемо морати обустављати наставу - нагласио је Радојчић.

Радојчић каже да је љетњи период искориштен да се у школама изврше све потребне припреме, као што је кречење, фарбање и дезинфекција.

Он је додао да је веома корисна одлука Владе Републике Српске да се свим школама дистрибуишу средства за дезинфекцију и остали материјал.

Предсједник Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије Недељко Газивода рекао је да су сви средњошколски центри ове регије обавили све неоходне и прописане мјере, тако да је су спремне за пријем ученика и почетак нове школске године.

- Ученике ћемо подијелити у групе тако да у клупи сједи по један ђак уз прописано међусобно растојање. Часовима ће присуствовати максимално 15 ученика, тако да ће све што се тиче нас бити испоштовано онако како су то прописале надлежне институције - појаснио је Газивода.

Нова школска година у Републици Српској почеће 1. септембра, а ученици ће сјести у школске клупе уз измијењене услове и уз поштовање мјера које су прописали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica