Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

28.12.2020.
Обавјештења

Дамјановић: У 2021. години наставак реформи

Министар просвјете и културе Наталија Тривић изјавила је да ће међу основним задацима у наредној години бити иновација уџбеника, те израда стратегије образовања од 2022. до 2030. године.

Након данашњег састанка са представницима Експретског тима и Одбора за реформу предшколског, основног и средњег образовања, Тривићева је навела да ће будућа стратегија дефинисати правце развоја образовања у Српској, те да ће у израду овог документа бити укључени еминентни стручњаци.

Говорећи о резултатима постигнутим у овој години, Тривичева је навела да у предшколском образовању и васпитању проширен обухват дјеце која похађају вртиће.

"Од септембра је омогућено да дјеца са потешкоћама у развоју и она без родитељског старања бесплатно похађају предшколске установе. Овим програмом Владе обухваћено је 90 дјеце", рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Кад је ријеч о основном васпитању и образовању, Тривићева је истакла да предстоји велики изазов иновирања наставних планова и програма, док је као значајан напредак навела чињеницу да је завршена дигитализација у основном образовању.

"Што се тиче средњег васпитања и образовања, важно је напоменути сарадњу са привредном заједницом, која диктира локални економски развој. Уписне политике су реализоване у складу са потребама тржишта рада, а посебно истичемо да је Влада стипендијама од 100 КМ и трошковима превоза обухватила око 600 ученика дефицитарних занимања", каже Тривићева.

Директор Педагошког завода Српске Предраг Дамјановић рекао је да је на реформским процесима ове године радило 300 стручњака у 30 тимова, те да се многе ствари примјењују већ од ове школске године.

"Једна од тих ствари је факултативна настава у основним школама, за коју се опредијелило више од 1.000 ученика, што говори да дјецу интересују и неке ствари које нису у наставном процесу", истакао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, сљедеће године велики посао биће реформа гимназија у Републици Српској. Директор Републичког завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић рекао је да је на данашњем састанку Завод добио задужење да са ауторима уради анализу свих уџбеника за основну школу.

"Завод је успјешно реализтовао процес дигитализације одређених уџбеника и договорили смо да за наредну школску годину одрадимо дигитализација садржаја уџбеника прве тријаде, тако да би најмлађима олакшали да не морају све уџбенике да носе у школу већ да одређене садржаје могу да користе он лајн у уџионицама", навео је Ђенић.

Члан Одбора за реформу образовања Саша Петковић рекао је да је визија да школа буде здраво и сигурно окружење, те да се поред знања развијају и вјештине и компетанције.

Он је додао да се размишља да се у наредним годинама уведе предузетичко образовање и предузетништво као обавезан предмет у готово свим школама.

Члан Одбора Срђан Душанић додао је да је до сада урађен огроман посао на реформи наставних планова и програма, али да много тога тек предстоји.

Он је навео да је планирано да се у будућности почне са важним процесом, а то је стручно усавршавање наставног особља.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica