Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

13.01.2022.
Обавјештења

Републички педагошки завод обиљежио 30 година постојања Републике Српске у Фочи

Република Српска опстала је упркос многим тешким годинама, врeменима и околностима које је нису поразиле, већ учиниле јачом и снажнијом, а најбоље се брани квалитетним образовањем, вриједним радом и учењем, поручено је са свечане академије у фочанском Средњошколском центру коју је организовао Педагошки завод Републике Српске.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић, помоћник министра просвјете и културе др Наташа Цијановић и начелник за средње образовање и васпитање Тијана Рађевић-Дрљача са награђеним ученицима.

 

Тридесети рођендан Републици Српској кроз рецитацију, глуму и музику честитали су фочански основци, средњошколци и предшколци.

 

Амфитетар Средњошколског центра у Фочи је био пун гостију који су присуствовали Свечаној академији. 

Након прослава у Бањалуци и Брчком, љубав и приврженост Републици Српској показали су млади нараштаји у Фочи. За Педагошки завод обиљежавање Дана Републике Српске једна је од најважнијих активности у години, а велики број квалитетних ученичких радова указује и да основне и средње школе посвећују велику пажњу овом дану.

 

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић се обраћана на Свечаној акдемији.

Настојимо да ова манифестација сваке године буде у некој другој локалној заједници. Ученици из условно речено мањих локалних заједница имају прилику да покажу шта знају, а ово данас су фантастично урадили. Похвалио бих ученике основних и средњих школа за одличне литерарне и ликовне радове у част Српске који су стигли на конкурс који смо расписали у новембру, имали смо неколико стотина радова. На изложби се могло видјети да су то врхунски радови - рекао је директор Педагошког завода Републике Српске  Предраг Дамјановић.

 

Сцена из богатог културно-умјетничког програма који су припремили предшколска установа, основне школе и средња школа из Фоче.

 

Академија коју су припремили фочански ђаци и предшколци посебно је била емотивна и дирљива за помоћника министра просвјете и културе Републике Српске Наташу Цвијановић.

Помоћник министра просвјете и културе др Наташа Цвијановић се обраћа на Свечаној академији.

-Могли смо да  видимо како су наши најмлађи доживјели рођендан Републике Српске. Поред ове академије, видјели смо и резултате конкурса на којем су ученици врло интересантно приказали како виде своју Републику. Више од 120 основних и више од 60 средњих школа укључило се у конкурс, који је показао да имамо сјајну, креативну дјецу и битно је да се на овакав начин његује култура сјећања и празнује 9. јануар - рекла је Цвијановићева.

Честитке фочанским школама и вртићу на одлично припремљеној прослави 30. рођендана Републике Српске, стигле су и од начелника општине Фоча, Милана Вукадиновића.

 

Све учеснике и госте на Свечаној академији је поздравио начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

-Учесници свечане академије су показали да Фоча умије и може. Имали смо шта да видимо и чујемо од тих младих људи који су будућност и понос Републике Српске - рекао је Вукадиновић.

На академији у фочанском Средњошколском центру награђени су најбољи радови настали кистом и пером на тему „Република Српска“, пристигли на конкурс Републичког педагошког завода.

Изложбу ликовних и литерарних радова ученика основних и средњих школа је отворио директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић.


Најбољи литерарни рад написала је Александра Вукадиновић из ОШ „Свети Сава“ из Зворника, у конкуренцији ученика основних школа, док је прво мјесто на литерарном конкурсу за ученике средњих школа освојила Маја Милошевић из Медицинске школе из Бањалуке. Најбољи ликовни рад у категорији основних школа нацртала је Милица Благојевић из ОШ „Петар Кочић“ Кола из Бањалуке, док је за најбољи ликовни рад проглашен рад Милане Ђаковић из Технолошке школе Бањалука. Награду за најбољу мапу Републике Српске добила је Гимназија Прњавор.

У холу фочанског Средњошколског центра постављена је изложба свих ликовних радова, док су ученици награђени за литерарне радове прочитали своје пјесме и радове посвећене Републици Српској.

 

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић је на крају свечане академије уручио захвалницу начелнику општине Фоча Милану Вукадиновићу.

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica