Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

17.01.2022.
Обавјештења

ДАМЈАНОВИЋ: Ђаци су најзаштићенији у школама

Почетак другог полугодишта за ученике основних и средњих школа у Српској планиран је за 24. јануар, говори директор Републичког педагошког завода Републике Српске.

Упркос епидемиолошким околностима, настава у првом полугодишту одвијала се у пуном капацитету, подсјећа Дамјановић. Изузетак су, говори, поједине школа које су повремено наставу изводиле на даљину у складу са одлукама Кризних штабова локалних заједница.

 

– Још увијек је рано говорити на који начин ће се изводити настава у другом полугодишту, то зависи од епидемилошке ситуације и одлуке Републичког кризног штаба. Наша жеља је да то буде као у првом погодишту – изјавио је Дамјановић.

Према његовим ријечима, проценат заражених наставника и ученика у протеклом периоду био је јако низак, па је због тога током цијелог првог полугодишта наставни час трајао 45 минута.

– Пракса је показала да су ученици и наставници најзаштићенији у школи јер се у школама проводе мјере које је прописао Институт за јавно задравство. Мало више наставника и ученика било је одсутно са наставе због тога што су били у изолацији, јер су били у контакту са зараженим особама – истиче Дамјановић.

Законом о основном васпитању и образовању планирано је да ученици по завршетку деветог разреда имају малу матуру. С циљем квалитетнијег извођења мале матуре, говори Дамјановић, Републички педагошки завод је до 2019. године организовао експриментално извођење мале матуре.

– Због познатих разлога у 2020. и 2021. години није организована ни експериментална мала матура. Ми смо се обратили Министрству просвјете у клутуре за добијање сагласности за организовање експерименталне мале матуре у јуну 2022. године коју још нисмо добили. Уколико је добијемо ми ћемо организоавати експерименталну малу матуру зависно од епидемиолошке ситуације каква она буде у јуну 2022. године – истиче Дамјановић.

За организацију матурских вечери и екскурзија, истиче, одговорне су школе, а одлуке ће се доносити у складу са епидемиолошком ситуацијом.

– За организацију екскурзија школе су обавезне добити стручно мишљење на Програм екскурзије од Републичког педагошког завода. Школе нама достављају Програме и ми дајемо стручно мишљење – закључио је Дамјановић.

 

Извор: Новости

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica