Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

26.01.2022.
Обавјештења

Састанак са струковним удружењима

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић одржала је данас састанак са струковним удружењима из области образовања са којима је разговарала о могућностима тјешње сарадње на усавршавању просвјетних радника и унапређењу рада стручних служби у школама.

Састанку су присуствовали представници Удружења васпитача и струковних удружења Републике Српске, Друштва психолога Републике Српске, Друштва педагога Републике Српске и Друштва учитеља Републике Српске.

 

„Фокус данашњег састанка  био је управо на успостављању интензивније сарадње када је ријеч о усавршавању просвјетних радника, имајући у виду да иновирани наставни програми  захтијевају обуке у континуитету када је ријеч о методологији рада са ученицима, али исто тако важан сегмент којем ћемо посветити посебну пажњу у овој години  биће  васпитна улога школе и јачање капацитета стручних служби у школама“, навела је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

 

Упознала је представнике струковних удружења са новом Стратегијом развоја образовања Републике Српске за период од 2022. до 2030. године и позвала их да се укључе својим приједлозима и сугестијама и у припрему новог Закона о основном васпитању и образовању, као и Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању.

 

 „Веома нам је важна подршка  и сугестије струке када је ријеч о раду школа. Посебно смо се базирали на унапређење рада самих стручних сарадника  у школама, њиховим квалификацијама, усавршавању, али исто тако  и могућностима за  повећање броја стручних сарадника  имајући у виду да су школе велики системи“, рекла је министар Наталија Тривић.

 

Истакла је да су струковна удружења партнер Министарства просвјете и културе Републике Српске у креирању и развоју образовања у Републици Српској.

 

     Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић истакао је да је РПЗ без струковних удружења као птица без крила.

 

„Струковна  удружења су нам јако битна у свим нашим пословима и задацима, поготово у програмима стручних усавршавања. Уколико будемо радили заједно квалитет образовног система  ћемо подићи на још виши ниво, а све у најбољем интересу наших ученика“, рекао је Дамјановић.

 

Предсједник Друштва психолога Републике Српке Сања Радетић Ловрић истакла је да се нада  да ће у наредном периоду одговорити позитивно на све тачке  нове Стратегије развоја образовања Републике Српске за период 2022-2030. године и да ће наћи један добар консензус и начин да сарађују као струковна удружења.

 

Нагласила је да крајњи циљ мора бити  добробит и најбољи интерес дјетета у васпитном и образовном систему и додала да је вријеме да се васпитно-образовном систему врати квалитет, наставничким професијама ауторитет, ојачају стручне службе школе, те веза између наставног кадра и родитеља са фокусом на дијете.

 

Изјаву за медије послије састанка су дали министар просвјете и културе Наталија Тривић, директор републичког педагошког завода Предраг Дамјановић и предсједница Друштва психолога Сања Радетић-Ловрић.

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica