Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

22.02.2022.
Обавјештења

Састанак потписника Општег протокола о поступању у случајевима насиља у породици у Републици Српској

Потписници Општег протокола о поступању у случајевима насиља у породици разговарали су данас о примјени Протокола и планираним активностима у смислу превентивног дјеловања када је ријеч о насиљу у породици али и вршњачком насиљу.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић нагласила је да овај протокол треба да допринесе сензибилисању свих запослених у образовним установама за појаве насиља над дјецом у породици, те да их обавеже на предузимање мјера ради откривања и пријављивања проблема и одговарајуће помоћи дјетету.

Примјену овог протокола оцијенила је важном, као и међусекторско дјеловање у сузбијању оваквих појава у друштву и превентивним поступањима.

Министар породице, омладине и спорта, Соња Давидовић, истакла је да су прописима јасно прецизиране обавезе свих надлежних министарстава и субјеката заштите, али да је у наредном периоду потребно пажњу усмјерити на превентивне активности кроз кампање и пројекте у којима би се радило са малољетницима, наставним особљем и свим учесницима у васпитно – образовном процесу.

Општи протокол о поступању у случајевима насиља у породици у Републици Српској потписали су министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар правде Антон Касиповић, министар просвјете и културе Наталија Тривић и министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.

Закључци са данашњег састанка, којем су присуствовали министри Соња Давидовић, Ален Шеранић, Наталија Тривић, Сенка Јујић, помоћник министра правде, Слободан Зец, инспектор за превенцију у Министарству унутрашњих послова Републике Српске Мирослав Ђурић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, биће прослијеђени свим васпитно – образовним установама и локалним заједницама.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica