Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

26.05.2022.
Обавјештења

Обука за наставнике у пројекту “Медијска писменост”

Компанија М:тел, као дугогодишњи партнер Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, нарочито када је ријеч о друштвено одговорним пројектима, учествовала је активно и у пројекту који се тиче јачања медијске писмености код дјеце у Републици Српској.

У претходном периоду, а у оквиру пројекта „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској“ организоване су обуке за наставнике и стручне сараднике, с циљем да се они охрабре да развијају свијест својих ђака о значају свих медија у нашем друштву, правима дјетета на заштиту безбједности и приватности у медијима, као и да их подуче о начинима на које могу да искористе нове медије за свој рад у школи.

 

Завршно предавање наставницима и сарадницима, била је и прилика да им се свечано уруче увјерења о завршеној обуци, а том догађају су присуствовали генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, те помоћник министра саобраћаја и веза Дијана Обрадовић.

 

О партнерству са министарствима саобраћаја и веза, те просвјете и културе Републике Српске и компаније м:тел, Јелена Триван рекла је да се традиција добре сарадње наставља, али и унапређује из године у годину. Томе је доказ и учешће компаније м:тел у овом важном пројекту. „Пре неколико година причали смо о томе како нам је посао да дигитално описменимо децу. Мислим да то више није тема ни образовања ни друштва, она су већ описмењена у том смислу. На нама је сада да их научимо како да не буду злоупотребљена дигиталним технологијама која владају њиховим животима. Медијска писменост подразумева да они на правилан начин искористе информације, а не да буду злоупотребљени лажном или непровереном информацијом. Како да не буду изложени опасним продуктима и опасним идејама, то је оно о чему треба са њима да разговарамо. Ми, као телекомуникациона компанија, чинимо оно што је у нашој моћи, у смислу забране приступа деци одређеним садржајима а чему одлучују родитељи. Међутим, деца су много бржа и боље технички писмена од нас те овакве забране нису најбољи пут, него управо ово што Министарство саобраћаја и веза, и сви остали овде присутни, радимо“, истакла је овом приликом Јелена Триван.

 

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић је изразио задовољство што су наставници из Републике Српске завршили обуку коју је организовало Министарство саобраћаја и веза уз подрушку Републичког педагошког завода. Обучени наставнници ће бити спремни за извођење програма медијске писмености у основним школама Републике Српске. Пошто се велики број информација различитих садржаја добија у дигиталној форми, а ученици другог разреда имају предмет Дигитални свијет,  институције Републике Српске имају обавезу како у образовни систем Републике Српске уведу  и програме Медијске писмености ученика.

 

Подсјећамо, пројекат је покренут још 2019. године, а поводом прикључивања Републике Српске обиљежавању Европске недјеље  медијске писмености. Током претходне године реализоване су многобројне активности у правцу јачања медијске писмености код дјеце у Републици Српској, а једна од њих је и конкурс за најбоље пројекте у области медијске писмености за основне школе. Компанија М:тел је активно учествовала у овом пројекту, а додијелила је и награде за најбољих пет школа у виду лаптопа и таблета.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica