Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

06.12.2013.
Обавјештења

Обавјештење основним и средњим школама Републике Српске

Untitled Document

Број: 07/2.01/01-614-421/13

Датум: 05.12.2013.год.

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА

СРЕДЊИМ ШКОЛАМА

ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

- директорима-

 

ПРЕДМЕТ: Допис, доставља се

 

Поштовани,

Републички педагошки завод је институција која мора бити на услузи свим предшколским установима, основним и средњим школама, те ђачким домовима. На основу улоге коју имамо у образовању Републике Српске и на основу Анализе успјеха ученика основних и средњих школа, утврдили смо да је велики проблем број изостанака ученика. О проблемима са изостанцима ученика сваки дан разговарам са директорима и стручним сарадницима из свих школа који траже нашу помоћ. Да би помогли школама понудили смо Програм праћења и смањења броја изостанака у основним и средњим школама чија примјена је дала одличне резултате у школама које су га примјењивале у претходном периоду. Поред тога што се у Програму налазе појашњења, очито да школама није најјаснија примјена овог Програма, јер су претходних дана директори, стручни сарадници и наставници тражили додатана појашњења, па на основи претходног дајем сљедећа објашњења:

 

Није могуће направити јединствен  Програм који је идеалан за примјену у свим школама узимајући у обзир специфичности у којим школе раде.

Ово је Програм на основу којег школe могу направити своје властите Програме уважавајући специфичности школа али који морају садржавати сљедеће:

- Тим за провођење програма;

- Предвидјети кораке за реализацију властитог Програма;

- Начин информисања о провођењу  властитог Програма;

- Од понуђених 11 мјера ви можете користити оне мјере које ће код вас бити најефикасније, а број мјера није битан;

- Ваша је ствар како ћете водити евиденције, праћење и анализу властитог Програма (неки мисле да је могуће искористити евиденцију из електронског дневника, што је дозвољено);

Ваша обавеза је да о провођењу властитог Програма и анализе изостанака на сједницама  Наставничког вијећа (новембар, јануар, април и до краја школске године) информишете Републички педагошки завод.

 

Надам се де ће све ово што је претходно написано поједноставити начин праћења броја изостанака, олакшати школама провођење Програма, а тиме уважити специфичности сваке школе појединачно.

 

С поштовањем,

 

Директор

Др Предраг Дамјановић

 

Бр. 694 - RPZ_dopis.pdf(RPZ_dopis.pdf)

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Сајт Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica