+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Организација наставе у основној школи

Датум: 24.09.2015. године
Број: 07/2.01/031-614-81/15
Датум: 23.09.2015. године
 
ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
н/р директора
 
ПРЕДМЕТ: Организација наставе у основној школи
 
Обраћамо Вам се поводом сазнања да је у основним школама све присутнија организација наставе која нема педагошко оправдање. Ријеч је о неадекватном распореду часова који, између осталог, подразумијева двочас („блок час“) из појединих наставних предмета, посебно из математике, физике, хемије и страног језика. Двочас се појављује и код других наставних предмета, али је код наведених најучесталији. При том изузимамо наставу ликовне културе, јер се у овом случају двочас препоручује и у настави ликовне културе  он има методичко - дидактичко оправдање. Није потребно објашњавати разлоге због којих двочас није примјерен основношколском узрасту, разлоге због којих таква организација наставе није ефикасна, не даје очекиване резултате и не гарантује квалитет. Познати су нам и сви остали педагошки принципи и правила која је потребно поштовати при изради распореда часова, а који указују да настава првог и другог страног језика не би требала бити организована у истом дану или пак, да два дана за редом ученици не би требали имати часове нпр. биологије. Поменути принципи указују на неефикасност, а самим тим и неоправданост распореда часова у којем су нпр.  математика и српски језик  у правилу 5. и 6. час, или је физичко васпитање у правилу први час, као и на неоправданост распореда часова у којем су у истом дану ликовна култура и физичко васпитање, а у наредном дану нпр. физика, хемија и енглески језик. Није могуће, а ни потребно,  наводити све неадекватне комбинације у распореду часова, јер су свима познати педагошки принципи и правила која се односе на распоред часова, а чија је главна сврха осигурање ефикасности наставе.
С друге стране, не смијемо заборавити нашу обавезу и, како колективну (као друштво и заједница), тако и појединачну одговорност, да дјеци осигурамо квалитетно васпитање и образовање и оптималне услове за развој и остваривање дефинисаних исхода. 
Свједоци смо чињенице да, не само просвјетна, него и цјелокупна друштвена и политичка јавност, указује на потребу и позива на улагање максималних настојања да се унаприједи квалитет васпитања и образовања. Такође, свједоци смо колико су питања која се тичу васпитања и образовања дјеце и младих актуелна и „осјетљива“. То је разумљиво, јер је узраст и популација дјеце с којом радимо, увијек у фокусу интересовања цјелокупне јавности, да и не помињемо породицу. Од нас се очекује да будемо иницијатори и носиоци таквих настојања, а не да организационим рјешењима доводимо у питање не само квалитет, него и ефикасност наставе уопште.
Из тог разлога Вас позивамо да дјелујете у складу с Вашим одговорностима, те да организацију наставе примјерите узрасту и потребама ученика, односно донесете распоред часова који је у потпуности педагошки  оправдан.
 
С поштовањем,
 
Директор
Др Предраг Дамјановић
 
Бр. 962 - RPZ_dopis.pdf(RPZ_dopis.pdf)


Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније