+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Календар такмичења за 2019/20. годину

Више информација

Почиње емитовање квиза "Научи се, човјече": До знања кроз игру

Више информација

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Уручене награде ученицима средњих школа за најбоље литерарне радове

Датум: 24.02.2017. године

Генерални конзул Републике Србије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Владимир Николић уручио је 22. фебруара 2017. године позивнице за десетодневни боравак у Србији и новчане награде за 10 ученика средњих школа, који су поводом обележавања Дана Републике Србије написали најбоље радове на литерарном конкурсу о теми "Шта то Србија треба да зна о мени?".

Николић је на свечаном пријему у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци рекао да посебну пажњу заслужује чињеница што су ученици у радовима показали духовност, знање, размишљање и креативан приступ. Присутним гостима је своје утиске пренео рекавши: "Ова деца су показала да имају дух и потребу да изразе своја знања и осећања". С тим у вези је ученицима препоручио да се руководе сентенцом Исидоре Секулић: "Под звездама скромност, а пред собом рад и знање".

Он је истовремено оценио да је тема конкурса била инспиративна, о чему говори и посебан приступ који је имала проферорица српског језика и књижевности Татјана Милијевић, из Центра средњих школа Прњавор. Она је организовала 40 ученика да напишу радове, из којих је издвојила најлепше и најискреније поруке, што је оцењено као најкреативнији метод у раду, који може послужити за пример њеним колегама у средњим школама широм Републике Српске, Босне и Херцеговине. Министар просвете и културе Републике Српске Дане Малешевић је у обраћању ученицима рекао да је било задовољство слушати поруке из њихових врло занимљивих радова, који су презентовани широј јавности на пријему поводом Дана државности Србије у Музеју савремене уметности Републике Српске, 14. фебруара 2017. године. Посебно је похвалио традиционални пројекат за избор најбољег литарарног рада, који Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци реализује већ три године, изразивши притом наду да ће се овакав начин подршке најбољим ученицима наставити и наредних година. Поред тога, напоменуо је да ће ускоро бити створене и законске претпоставке за рад са најталентованијим ученицима.

Награђени ученици су изразили посебно задовољство због добијених награда, са напоменом да ће им оне бити додатни подстрек да своје планове и жеље остваре на овим просторима, а не одласком на рад у иностранство. Наградни боравак у хотелу "Оморика" на Тари (од 21. до 25.03.2017. године, пет пуних пансиона који укључује све хотелске садржаје), као и у хотелу "Бреза" у Врњачкој бањи (од 26. до 30. марта 2017. године, такође на бази пуног пансиона), добили су ученици:

  1. Ања Продановић, Гимназија, Градишка
  2. Андреа Јеремић, Гимназија Бања Лука
  3. Игор Мирјанић, Гимназија Бања Лука
  4. Драгош Стругар, Гимназија Прњавор
  5. Огњен Милановић, Медицинска школа Бања Лука
  6. Радојка Живановић, Јавна установа Техничка школа "Михајло Пупин" Бијељина
  7. Дајана Алексић, Средњошколски центар, "Голуб Кереш", Билећа,
  8. Милица Савић, Јавна установа Средњошколски центар Приједор
  9. Анђела Ковачевић, Средњошколски центар "Василије Острошки" Соколац и
  10. Ана Ђурђић, Јавна установа Средњошколски центар "Петар Кочић", Зворник

Нова банка је награђеним ученицима доделила по 100 КМ "џепарца", за путовање у Врњачку Бању и на Тару, на коме ће их предводити професор српског језика и књижевности из Центра средњих школа Прњавор, Татјана Милијевић. Захваљујући разумевању и подршци генералног директора Радио телевизије Републике Српске (РТРС), господина Драшка Милиновића, који је и прошле године препознао значај овог такмичења и наградног путовања ученика, као најбољи пример за практичну имплементацију Споразума о специјалним и параленим везама између Србије и Српске, РТРС ће медијски и логистички подржати предстојеће путовање. Пријему су присуствовали и директор Педагошког завода Републике Српске, Предраг Дамјановић, представници Туристичке организације Српске, директори и професори девет средњих школа из којих долазе награђени ученици, као и представници најзначајнијих медијских кућа из Републике Српске, Босне и Херцеговине.

Дружење са најбољим ученицима, њиховим професорима и директорима, у присуству генералног конзула Републике Србије Владимира Николића, министра просвете и културе Републике Српске Данета Малешевића, директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића, настављено на заједничком ручку у ресторану хотела "Видовић" - Бања Лука.Архива обавјештења