+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Више информација

Обавјештење о Плану савјетовања у августу 2019. године

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа ученика петог разреда

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Малом матуром ријешити "поплаву" вуковаца

Датум: 21.04.2017. године

Малешевић: Малом матуром ријешити "поплаву" вуковаца

Срна 18.04.2017 17:10

ТЕСЛИЋ - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас у Теслићу да је увођење мале матуре један од елемената у образовању који ће сигурно ријешити питање "поплаве" високих оцјена и вуковаца.

Малешевић је данас у Теслићу отворио Осму школу за педагоге и директоре предшколских установа и основних школа, са темама о оцјењивању у васпитно-образовном процесу, квалитету васпитно-образовног процеса и концепцији и моделима савремене основне школе и предшколске установе.

"Мала матура ће сигурно показати гдје смо и шта смо то направили. Да ли ми чинимо добро према дјеци ако им дајемо високе оцијене да би уписали одређену средњу школу или је можда боље и квалитетније рјешење да ту дјецу научимо да имају квалитетно знање које ће им послужити даље у животу. Мислим да је боље ово друго", рекао је Срни Малешевић.

Он је навео да је ове године експериментално почело ПИСА тестирање ученика, које ће трајати до друге половине маја и које ће показати гдје се налази образовање у БиХ, јер се, како министар наводи, неће добити издвојени резултати за Републику Српску.

Малешевић је навео да ће се, уз два модела екстерног вредновања ученичких знања, унапредити систем образовања у наредном периоду.

Он је указао да ће током тродневног семинара директорима бити указано на честе појаве да тендери падају током процедура јавних набавки, као и на досљедњу сарадњу са родитељима и законским одредбама током организовања ученичких екскурзија.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да је мала матура предвиђена у Стратегији образовања Републике Српске за период од 2016. до 2022. године, али да Закон о основном образовању и васпитању који је усвојила Народна скупштина још није објављен у Службеном гласнику због захтјева Клуба Бошњака да се испита његова уставност.

Он наводи да мала мала матура треба да почне од наредне школске године и да ће на семинару директори и педагози у разговору са директором Завода за вредновање васпитања и образовања Србије Браниславом Ранђеловићем и његовим сарадницима бити упознати о искуству провођења мале матуре у Србији.

Дамјановић је подсјетио да све земље у регији примјењују завршни испит након основног образовања, а као неопходност увођења таквог тестирања у Републици Српској наводи да ће резултати са мале матуре утицати на упис у средњу школу, али и уозбиљити ученике, родитеље и наставнике у њиховом раду да би дошли до знања, а не само до оцјене.

Предсједник Друштва педагога Републике Српске Драго Бранковић указује да је општа процјена да ниво знања није напредовао као што показују тренутни резултати, према којима је просјечна оцјена "4" или виша, да скоро нема добрих ученика, те да је нестало понављача.

"Дакле, сусрели смо се са проблемом критеријума оцјењивања, великог незадовољства родитеља и наставника, и то је био повод да се размишља о увођењу мале матуре у основно образовање у Српској, као облику гдје ће се ван институција вредновати шта дјеца знају", рекао је Бранковић.

Он је навео да ће се разговарати и о проблемима јавних набавки у школама и питањима педагошког надзора.

Школу педагога и директора основних школа и предшколских установа организује Републички педагошки завод и Друштво педагога Републике Српске.

Школа педагога и директора предшколских и основних школа одржава се до четвртка, 20. априла, у хотелу "Кардијал" у Бањи Врућици.Архива обавјештења