+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Више информација

Обавјештење о Плану савјетовања у августу 2019. године

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа ученика петог разреда

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

ДОБРОДОШЛА ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИЗУЧАВАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ СЈЕЋАЊА

Датум: 03.05.2017. године

БАЊАЛУКА, 29. АПРИЛА /СРНА/ - Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић оцијенио је добродошлом иницијативу да у уџбенике завршних разреда основних и средњих школа буду уведене промјене усмјерене ка формирању националне културе сјећања, те истакао да се она уклапа у већ предузете активности Завода.

"Ако Министарство просвјете и културе Републике Српске процијени да треба да се допуни план и програм за завршне разреде основних и средњих школа, Завод ће формирати радну групу која ће радити на томе", рекао је Дамјановић Срни.

Дамјановић је навео да ће Републички педагошки завод, у складу са својим надлежностима, урадити све да до тога дође.

Он је истакао да је иницијатива свакако добродошла, те да се уклапа у мозаик на којем Завод ради већ више од годину дана, а тиче се изучавања културе сјећања.

"У сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске и Филозофским факултетом, више од годину дана одржавамо семинаре за наставнике српског језика и историје у основним и средњим школама на којима се изучава Холокауст, култура сјећања и геноцид над српским народом у НДХ", рекао је Дамјановић.

Он је напоменуо да су ту иницијативу покренули наставници историје на својим семинарима с циљем измјене наставних планова и програма да би се, у складу с тим, писали нови уџбеници за српски језик и историју у којима би се изучавали наставни садржаји у вези са овом проблематиком.

Организација старјешина Војске Републике Српске у отвореном писму Министарству просвјете и културе Републике Српске, Републичком педагошком заводу, Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци, те Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица наводи да се у наставним плановима завршних разреда основних и средњих школа морају наћи тематске цјелине којима се расвјетљавају геноцид над Србима у НДХ и стравична страдања српског народа у прошлости, уз организовање посјета мјестима страдања и учествовање на часовима историје.Архива обавјештења