+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Збирке задатака за малу матуру ученика деветог разреда школске 2019/20.

Више информација

Свечаном академијом Републички педагошки завод и општина Власеница обиљежили Дан Републике Српске

Више информација

Припремни семинар за Јерусалим

Више информација

Актив директора средњих школа регијa Семберија и Бирач

Више информација

Састанак радних група РПЗ-а и ЗУВиО

Више информација

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

САЈАМ КЊИГА БАЊА ЛУКА 2017

Датум: 15.09.2017. године

Бањалука - Највећа смотра писане ријечи у Српској, 22. "Гласов" Сајам књиге, отворен је данас у дворани "Борик" у Бањалуци, а заљубљеници у мисли исписане на папиру уживаће у царству књиге све до 18. септембра.

Сајам је на свечаности прогласио отвореним угледни руски писац Вјачеслав Купријанов. Обраћајући се гостима и посјетиоцима сајма, није крио задовољство што је у прилици да се нађе у граду у којем је прије 140 година рођен српски писац Петар Кочић.

- Кочићев језик је још жив. Наш језик је жив и ми даље настављамо да живимо у књизи. Свако може да игра улогу чаробњака у пространству интернета и да не увећава своје знање са његовом тугом, прије него да увећава властито знање повезано са неоправданим весељем. Највећа туга нашег времена су дешавања у којима вијести долазе већом брзином од њих самих. Ову тугу засигурно надмашује исто толико брзо и благовремено лајковање рекламе која нас позива да купујемо непотребне ствари и да се бавимо непристојним пословима - рекао је Купријанов.

Истакао је да и у таквој ситуацији књига може да нас спаси и издигне изнад сујете.

- Књига може бити поклон, књига може да се насљеђује, књигу можемо украсти, али не можемо уништити, она има историју и она сама ствара историју. Можемо да уђемо у књигу и тамо да останемо - истакао је Купријанов.

Поново су ријечи имале ту моћ да подсјете зашто се књигама увијек треба враћати, што су препознали и они који годинама подржавају ову међународну манифестацију, па су се у публици нашле многобројне личности из културног, политичког и јавног живота.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да књига одолијева изазовима и савременом информатичком добу и интернету.

- Увијек постоје поклоници књиге. Честитам оранизаторима који свих ових година успјели да сачувају ову манифестацију. Драго ми је што се ово дешава у Бањалуци и што је Бањалука центар издаваштва. Настојаћемо да кроз стратегију развоја културе која је у припреми дамо и неке одговоре на питања која се тичу издаваштва и књижевности - истакао је Радојичић.

Свечарску атмосферу на отварању, које је уживо преносила Радио-телевизија РС, уљепшао је наступ бањалучке пјевачице Вање Мишић.

Више од 100 излагача допутовало је на 22. издање "Гласовог" Сајма књиге са најновијим издањима. Посјетиоци ће бити у прилици да омиљене књиге купе по сниженим цијенама, јер су издавачи припремили специјалне сајамске попусте.

Врата сајма биће отворена од десет до 20 часова, а популаризацији књиге придружио се и "Глас Српске" симболичном цијеном улазнице од једне марке. Завјеса на књижевну причу биће спуштена 18. септембра додјелом награда најбољим излагачима.

Међународни књижевни сусрети биће по други пут одржани у оквиру "Гласовог" Сајма књиге, а почињу сутра у вијећници Банског двора Културног центра. На свечаном отварању учествоваће писци из Русије, Њемачке, Литваније, Словачке, Енглеске, Македоније, Бугарске, Србије и Црне Горе.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић на отварању 22. Сајма књига у Бањој Луци.

Градоначелник Бања Луке мр Игор Радојичић и директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић на изложбеном простору Завода за уџбенике и наставна средставa Републике Српске у разговору са домаћинима и посјетиоцима Сајма.Архива обавјештења