Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

23.07.2018.
Обавјештења

Важан квалитет средњег стручног образовања

Објављено: 23.7.2018.

Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић разговарао је данас са директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем и  директорoм Завода за образовање одраслих Гораном Змијањцем о предстојећој реорганизацији ове двије институције.

Министар Малешевић је истакао да ће формирање Зaвoда зa стручнo образовање и цjeлoживoтнo учeњe значајно унаприједити квaлитeт срeдњeг стручнoг oбрaзoвaњa и вaспитaњa кроз унапређење практичне наставе, те израду стандарда занимања и стандарда квалификације који ће бити у складу са потребама тржишта рада.

Он је подсјетио да се експериментално извођење наставног процеса са повећаним фондом часова практичне наставе за занимања трећег степена изводи за занимања столар у Техничкој школи „Михајло Пупин“ у Бијељини и за занимање обућар у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ у Дервенти.

„Од нове школске године Министарство је одобрило увођење дуалног система у средње стручно образовање, као огледно одјељење, за занимање варилац у Техничком школском центру у Зворнику. У сарадњи са привредницима креираће се образовни програми са фокусом на практичну наставу а те активности ће водити Зaвoд зa стручнo образовање и цjeлoживoтнo учeњe“, нагласио је министар Малешевић.

Рeпублички пeдaгoшки зaвoд ће, умjeстo пoстojeћeг oдјeљeњa зa стручнo oбрaзoвaњe, добити oдјeљeњe кoje бринe o квaлитeту oбрaзoвaњa пoсeбно кроз екстерно вредновање и увођење мале матуре и републичке матуре, а њихов дјелокруг рада биће опште образовање.

Влада Републике Српске усвојила је почетком јула ове године Информацију о успостављању Зaвoда зa стручнo образовање и цjeлoживoтнo учeњe и модернизацију Републичког педагошког завода, а на основу Студије изводљивости о њиховоj реорганизацији.

Министарство просвјете и културе  је задужено да у сарадњи са ове двије институције спроведе активности дефинисане Стратегијом развоја образовања и Акционим планом разоја образовања Републике Српске за период од 2016-2021. године.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica