Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

26.10.2018.
Обавјештења

Београд: Промовисана књига "Референдум, одбрана Српске"

Фото: Н.Н. | Београд: Промовисана књига "Референдум, одбрана Српске"

Срна22.10.2018 18:09

     БЕОГРАД - Књига "Референдум, одбрана Српске", аутора Милана Љепојевића, у издању "Независних новина", данас је промовисана на штанду Републике Српске на Међународоном сајму књига у Београду.

Љепојевић је рекао да је то прва књига о 25. септембру 2016. године, када је одбрањен Дан Републике Српске, односно, како је навео, дан настанка Републике Српске или дан државности Републике Српске.

"Књига садржи свједочанства бруталних напада којима се покушао оспорирти референдум, а које су водили Бошњаци из Сарајева са Бакиром Изетбеговићем на челу, ОХР са Валентином Инцком на челу, Амбасада САД у Сарајеву, Европска комисија, Велика Британија и, можемо слободно рећи, САД", изјавио је Љепојевић новинарима.

Он је навео да је на другој страни био предсједник Републике Српске Милорад Додик који је издржао све то, иставши да је ова књига свједочанство о томе.

Љепојевић је напоменуо да је Додик у свему томе имао подршку једино предсједника Русије Владимира Путина.

"Позната је његова /Путинова/ реченица током њиховог сусрет у Москви 22. септембра 2016. када је Путин рекао да народ има право на рефрендум", рекао је Љепојевић.

Он је нагласио да је референдум, који је одржан 25. септембра, био одбрана Републике Српске, а не рушњење БиХ.

"Одбрањена је дејтонска суверена Република Српска, како је предвиђено Дејтонским споразумом и нису грађани својим изласком дозволили унитарну БиХ, исто као што то сада нису дозволили на изборима 2018. године", рекао је Љепојевић.

Он је подсјетио да је Уставни суд БиХ, у коме су по два Србина, Бошњака и Хрвата и три странца, донио одлуку да Дан Републике Српске, односно настанка Републике Српске, буде укинут.

"Поређење с тим, најблаже речено, јесте да се промијени датум рођења човјека", рекао је Љепојевић, подсјетивши да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године.

Љепојевић је напоменуо да су се грађани изласком на референдум супротставили томе и одбранили Дан Републике Српске који је наставио да се слави.

"Сачувана је дејтонска Република Српска која има све елементе државе, народ, територију, институције, финансије, полицију...", рекао је Љепојевић, нагласивши да је тиме одбрањена Република Српска и да нема говора о рушењу БиХ.

О књизи "Референдум, одбрана Српске" говорили су директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић и директор Републичког предагошког завода Српске Предраг Дамјановић, који су нагласили да је то дјело написано хронолошки и на основу чињеница.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica