+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Београд: Промовисана књига "Референдум, одбрана Српске"

Датум: 26.10.2018. године

Фото: Н.Н. | Београд: Промовисана књига "Референдум, одбрана Српске"

Срна22.10.2018 18:09

     БЕОГРАД - Књига "Референдум, одбрана Српске", аутора Милана Љепојевића, у издању "Независних новина", данас је промовисана на штанду Републике Српске на Међународоном сајму књига у Београду.

Љепојевић је рекао да је то прва књига о 25. септембру 2016. године, када је одбрањен Дан Републике Српске, односно, како је навео, дан настанка Републике Српске или дан државности Републике Српске.

"Књига садржи свједочанства бруталних напада којима се покушао оспорирти референдум, а које су водили Бошњаци из Сарајева са Бакиром Изетбеговићем на челу, ОХР са Валентином Инцком на челу, Амбасада САД у Сарајеву, Европска комисија, Велика Британија и, можемо слободно рећи, САД", изјавио је Љепојевић новинарима.

Он је навео да је на другој страни био предсједник Републике Српске Милорад Додик који је издржао све то, иставши да је ова књига свједочанство о томе.

Љепојевић је напоменуо да је Додик у свему томе имао подршку једино предсједника Русије Владимира Путина.

"Позната је његова /Путинова/ реченица током њиховог сусрет у Москви 22. септембра 2016. када је Путин рекао да народ има право на рефрендум", рекао је Љепојевић.

Он је нагласио да је референдум, који је одржан 25. септембра, био одбрана Републике Српске, а не рушњење БиХ.

"Одбрањена је дејтонска суверена Република Српска, како је предвиђено Дејтонским споразумом и нису грађани својим изласком дозволили унитарну БиХ, исто као што то сада нису дозволили на изборима 2018. године", рекао је Љепојевић.

Он је подсјетио да је Уставни суд БиХ, у коме су по два Србина, Бошњака и Хрвата и три странца, донио одлуку да Дан Републике Српске, односно настанка Републике Српске, буде укинут.

"Поређење с тим, најблаже речено, јесте да се промијени датум рођења човјека", рекао је Љепојевић, подсјетивши да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године.

Љепојевић је напоменуо да су се грађани изласком на референдум супротставили томе и одбранили Дан Републике Српске који је наставио да се слави.

"Сачувана је дејтонска Република Српска која има све елементе државе, народ, територију, институције, финансије, полицију...", рекао је Љепојевић, нагласивши да је тиме одбрањена Република Српска и да нема говора о рушењу БиХ.

О књизи "Референдум, одбрана Српске" говорили су директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић и директор Републичког предагошког завода Српске Предраг Дамјановић, који су нагласили да је то дјело написано хронолошки и на основу чињеница.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније