+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Свечана академија поводом 21.новембра 1918. године ослобођења Бањалуке

Датум: 22.11.2018. године
У Бањалуци је јуче уз присуство бројних званица одржана свечана академија поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Свечана академија поводом 21. новембра

Предсједавајући Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик истакао је да је улазак српске војске у Бањалуку 1918. године један од најважнијих датума, те да не смију бити заборављени хероји који су дали живот за слободу српског народа.

Додик је нагласио да је у Бањалуци потребно изградити споменик српском војнику који је са солунског фронта дошао и подарио слободу, те подржао иницијативу градоначелника Бањалуке Игора Радојичића да градским Статутом датум уласка српске војске буде одређен као посебан.

“Морамо вратити увјерење да је Република Српска наша једина земља, а Србија матица” , рекао је Додик обраћајући се на свечаној академији поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Он је напоменуо да Срби нису мали народ, али да, нажалост, имају политичаре који губе национални карактер.

Према његовом мишљењу, Срби јединство требају бранити окупљени око патриотских идеја, иако то западне силе покушавају да бране.

“Предстоје нам године борбе за права и на том путу не смијемо стати, као што није стала ни наша војска у ослободилачком рату”, додао је Додик и поновио да се Србија не мијеша у унутрашње ствари БиХ, него се залаже за национално јединство.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је задати циљ српског народа увијек била слобода, али да је тај пут увијек био тежак.

“С поносом се присјећамо пожртвованости српске војске. Не постоји ниједан запис из тог времена у ком се о уласку војске у Бањалуку и борбама на фронтовима не говори са великим поштовањем”, каже Цвијановићева.

Она је навела да је неопходно у Бањалуци изградити споменик српском војнику.

“У једном периоду се због околности у ком се налазило друштво овдје, жртвама није придавао довољан значај. Република Српска се труди да ту неправду исправи”, додала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су након вијекова страдања, потребни мир, стабилност и слобода.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић каже да је очување Републике Српске приоритет.

“Наши борци су нам 1918. године овдје донијели слободу. Цијена слободе за српски народ била је огромна и то не смије бити заборављено”, рекао је Савановић.

Радојичић је рекао да је српски народ Бањалуке и Крајине са одушевљењем дочекао ослободиоце, јер су ови крајеви вијековима трпјели турско, а након тога и аустроугарско насиље.

Свечаној академији присуствовали су мандатар за састав нове Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, као и посланици у Народној скупштини Републике Српске.

Академији су присуствовали и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, представници Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и остале званице из јавног и друштвеног живота Српске.

Претходно је у Храму Христа Спаситеља служена литургија.

Организатори обиљежавања овог догађаја су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од којих 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година.

Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд. Током новембра српска војска је ослободила и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је у Бањалуку.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније