Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

17.12.2018.
Обавјештења

Професори из Српске на семинару о изучавању Холокауста у Израелу

У Институту "Јад Вашем" у Јерусалиму почео је семинар о изучавању Холокауста, а међу учесницима је и 18 професора из Републике Српске.

Учешће професора из Републике Српске резултат је сарадње Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Републичког педагошког завода.

Представник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Душан Павловић, који руководи Координационим тимом за успостављање и очување културе памћења у Републици Српској, рекао је Срни да је циљ семинара да професори и наставници усвоје методологије изучавања Холокауста.

"Циљ семинара јесте да професори и наставници из Републике Српске добију образовање и нова сазнања у `Јад Вашему` и да науче како да их примијене кад се врате у своје радне средине и да помогну осталим колегама у образовању о теми страдања српског народа у Другом свјетском рату, а онда и свих осталих, укључујући и Холокауст као европски контекст тог догађаја", рекао је Павловић.

Он је подсјетио да је ријеч о шестој по реду групи професора која долази из Републике Српске у "Јад Вашем" на образовање од 2012. године.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске, заједно са Педагошким заводом Републике Српске, одрађује велики дио посла када је у питању подршка пројекту, организација и релизација", рекао је Павловић.

Он је нагласио да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у претходном периоду добио проширени мандат који се сада односи на цијели 20. вијек, истраживање и документовање и обавезу успостављања и очувања националне културе памћења.

"У том смислу је крајем новембра потписан Меморандум о сарадњи између Центра, Завода и Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци", рекао је Павловић и додао да је формиран и Координациони тим за успостављање и очување културе памћења у Републици Српској.

Он је рекао да се покушавају успоставити нови видови сарадње са Институтом "Јад Вашем" у Јерусалиму, да се оптимализују све до сада урађене ствари и да се ставе још више у функцију.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је семинар почео данас и да све тече по плану, те да ће трајати до 23. децембра.

"Циљ је да наши професори српског језика и историје усвоје методологију изучавања Холокауста која се примјењује у `Јад Вашему` како би и ми користећи ту исту методологију изучавали страдање и злочине над српским народом у свим претходним ратовима" , рекао је Дамјановић.

Он је додао да је у ранијим семинарима од 2012. године о овој теми у Јерусалиму до сада присуствовало 70 професора из Републике Српске.

Дамјановић је рекао да су, осим професора који иду у "Јад Вашем", Републички педагошки завод, Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Филозофски факултет Бањалука у претходне двије године, уз сагласност Министарства просвјете и културе Српске, организовали семинаре у Српској за све наставнике српског језика и историје.

Он је рекао да је након тога Републички педагошки завод извршио измјене и допуне, те направио нове наставне планове и програме.

"Tако од ове године имамо нови наставни план и програм историје у деветом разреду, а сљедеће године имаћемо нови наставни план и програм у завршним разредима средње школе. Од ове године имамо нови уџбеник за историју у деветом разреду гдје се више пажње поклања заштити српских националних интереса и изучавању злочина над српским народом у Другом свјетском рату, али и злочина над Србима који су се десили деведесетих година" , навео је Дамјановић.

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica