+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Одржан помен страдалим ученицима у Другом свјетском рату

Датум: 08.02.2019. године

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да се никада не смије заборавити страдање 52 ученика Основне школе “Ђура Јакшић”, које су у бањалучком насељу Шарговац звјерски убиле усташе током Другог свјетског рата.

Тривићева је новинарима у Бањалуци рекла да ће ресорно министарство и путем наставних програма додатно оживљавати сјећање на ову трагедију и жртве.

“Радићемо то како би указали на страхоте злочина у коме су, нажалост, страдала невина дјеца и ученици. Они заслужују да их поменемо сваке године, како би то било наук и сјећање за будуће генерације”, поручила је Тривићева, која је данас у Шарговцу присуствовала обиљежавању 77 година од страдања 52 ученика Основне школе “Ђура Јакшић”.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић је рекао да се изучавање о страдању Срба у другом свјетском рату много више изучава у основној и средњој школи него што је то било на начин да су измјењени НПП и издани нови уџбеници Историје.

Директор Основне школе “Ђура Јакшић” Дарко Томић рекао је да се страдање невине дјеце обиљежава како би култура сјећања била подигнута на виши ниво, те да се у вези с тим треба угледати на примјер Крагујевца у Србији, гдје су у знак сјећања на убијене ђаке и остале жртве подигнути споменици и музеји.

“Ми у том смислу каскамо. Очигледно је да се ни ми сами не односимо према свим жртавама једнако и надам се да ће се то у будућности поправити”, навео је Томић.

Ученик осмог разреда ове школе Стефан Ожеговић истакао је да се кроз наставу често присјећају страдања ђака у Шарговцу, како тај немили догађај не би био заборављен.

За 52 ученика, које су у Шарговцу усташе звјерски убиле у Другом свјетском рату, данас је испред споменика у дворишту школе “Ђура Јакшић” служен парастос.

Глумица Народног позоришта Српске Раденка Шева је, поводом страдања ученика, у просторијама школе извела монодраму “Прича која лута свијетом”, према тексту Тихомира Левајца.

Обиљежавању 77 година од страдања ученика присуствовали су директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, представници министарстава у Влади Српске, града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни грађани, наставници и ученици.

Усташе су 7. фебруара 1942. године, у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете.

Међу убијенима, без испаљеног метка, била су 52 ученика шарговачке Основне школе.

Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније