+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Календар такмичења за 2019/20. годину

Више информација

Почиње емитовање квиза "Научи се, човјече": До знања кроз игру

Више информација

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Ђаци више неће учити непотребно градиво

Датум: 09.06.2016. године

Ученици у основним и средњим школама у Републици Српској неће више учити непотребне садржаје захваљујући новим и модернизованим наставним плановима и програмима.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић. Он је нагласио да се међу основцима већ од ове школске године примјењује нови наставни план и програм на чијој су изради радиле бројне радне групе заједно са Педагошким заводом РС од октобра прошле године.

ГЛАС: Који су наставни планови и програми објављени ове године?

ДАМЈАНОВИЋ: Објављен је, између осталог, и наставни план и програм за специјалну наставу и рад са дјецом са посебним потребама са освртом на менталну ретардацију, лаку ретардацију, глуве, слијепе и први пут из спектра аутизма. Ове године у договору са Министарством просвјете и културе РС урађен је и наставни план и програм за средње стручне школе за општеобразовне предмете који нису у форми модула, затим нови наставни план и програм за четврти разред Гимназије и за пет нових занимања - три у машинској и два у угоститељско-трговинској струци.

ГЛАС: Који су циљеви модернизације наставних планова и програма?

ДАМЈАНОВИЋ: Циљеви модернизације наставних планова и програма неће се бавити само наставним садржајима него и исходима учења како би били у складу са праксом у Србији и другим земаља из окружења. Педагошки завод ће и даље радити на модернизацији наставних планова и програма да би ђаци учили оно што им је потребно, били растерећени непотребних садржаја, а њихово знање постало функционално.

ГЛАС: У чему се огледа значај модернизације наставних планова и програма?

ДАМЈАНОВИЋ: Ученици у основним и средњим школама у Српској захваљујући објављеним новим и модернизованим наставним плановима и програмима неће више учити непотребне садржаје као што је до сада био случај.

ГЛАС: Да ли су урађени још неки значајни пројекти за образовни систем?

ДАМЈАНОВИЋ: Паралелно са радом на наставним плановима и програмима Педагошки завод је са школама радио и на анализи уџбеника. Обављене су корекције у седам, а адаптирано је девет уџбеника. Дали смо стручно мишљење да имамо нове уџбенике за музичко васпитање за други и трећи разред и информатику за шести, седми, осми и девети разред.

Оцјењивање наставника

ГЛАС: Које пројекте Републички педагошки завод спрема за будући период?

ДАМЈАНОВИЋ: Републички педагошки завод ће истим интензитетом наставити са педагошко-инструктивним радом у основним и средњим школама. Припремићемо каталог континуираног стручног усавршавања директора, наставника и стручних сарадника. Биће обављено и оцјењивање директора у складу са Правилником о стручном усавршавању, напредовању и оцјењивању наставника, стручних сарадника и директора. Планирамо, између осталог, и екстерну провјеру постигнућа ученика на већем узорку школа.Архива обавјештења