Републички педагошки завод Републике Српске

Милоша Обилића 39

78000 Бања Лука

Република Српска

Архива обавјештењa

02.04.2024.
Обавјештења

Одржана 15. школа директора и педагога предшколских установа, основних и средњих школа

Републички педагошки завод Републике Српске је организовао у Теслићу 15. школу директора и педагога предшколских установа, основних и средњих школа. За директоре и педагоге предшколских установа и основних школа активности су реализоване 28. и 29. марта 2024. године, а за директоре и педагоге средњих школа 29. и 30. марта 2024. године. Школа је реализована под називом Како школа васпитава.

Школу директора и педагога је отворила директор Републичког педагошког завода Слађана Танасић, а учеснике су у име Министарства просвјете и културе Републике Српске поздравиле помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић и помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих Јасмина Болобан.

 

У раду школе учешће је узело 258 директора и педагога предшколских установа и основних школа, 125 директора и педагога средњих школа, као и 14 инспектора-просвјетних савјетника, 2 стручна сарадника и 3 начелника Републичког педагошког завода.

 

 

Након уводног обраћања директор Републичког педагошког завода Слађана Танасић је представила активности Завода и дала осврт на тему овогодишње школе Како школа васпитава. Проф. др Мира Мандић са Природно-математичког факултета у Бањој Луци је свим учесницима школе представила могућности организације и реализације екскурзија и излета у основним и средњим школама, док је проф. др Бране Микановић са Филозофског факултета у Бањој Луци са педагозима основних и средњих школа разговарао на тему Школа између властите праксе, педагошких захтјева и друштвених утицаја.

 

Директорима основних школа инспектор-просвјетни савјетник Маринко Савић је презентовао тему Директор педагошки руководилац, док је инспектор-просвјетни савјетник Даница Мојић са директорима и педагозима предшколских установа реализовала тему Самостална дјеца су срећнија. Директори основних школа Здравко Будимир и Александар Вукановић говорили су о управљању људским ресурсима у школи, као и организацији рада школе.

 

Начелник одјељења за средње образовање Милија Марјановић је директорима и педагозима средњих школа представила приједлог Протокола о заштити дјеце од насиља, занемаривања и злостављања, док су директори средњих стручних школа Биљана Писић и Ирина Чавић говориле о васпитној улози школе, као и организацији слободних активности у школи.

 

За све учеснике организована је позоришна представа Градског позоришта Јазавац Кроз живот са Вељом. Након завршног обраћања директора Републичког педагошког завода свим директорима и педагозима су додјељене потврде о учешћу на 15. школи директора и педагога предшколских установа, основних и средњих школа.

 

Школски
календар

Календар за основну школу
Календар за средњу школу

Детаљније ikonica

Списак
уџбеника

Уџбеници за основну школу
Уџбеници за средњу стручну школу
Уџбеници за гимназију

Детаљније ikonica

Добри примјери различитих приступа у настави

Детаљније ikonica

Пројекти
међународни пројекти
и сарадња

Пројекат Читалићи
Изучавање о Холокаусту

Детаљније ikonica

Предмети од
националног значаја

Детаљније ikonica

Е-Настава

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученикеу од првог до деветог разреда основних школа у Републици Српској.

Детаљније ikonica

Култура
памћења

Култура памћења је покренут у оквиру подухвата образовања и стручног усавршавања наставног кадра у Републици Српској

Детаљније ikonica

Корисни
линкови

Детаљније ikonica

Корисни
материјали

Детаљније ikonica