+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Више информација

Обавјештење о Плану савјетовања у августу 2019. године

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

РТРС и РПЗ припремају квиз

Више информација

Дамјановић у посјети Чешкoj

Више информација

Збирке задатака за провјеру ученичких постигнућа ученика петог разреда

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Обавјештења

Подршка привредника у унапређењу практичне наставе

Датум: 20.04.2019. године

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић разговарала је данас у Привредној комори Републике Српске са представницима ове коморе, предузетницима и представницима средњих стручних школа о могућностима за унапређење практичне наставе у привредним друштвима.Радни састанак Привредна комора Републике Српске

Састанку су присуствовали и представници Њемачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) који подржавају пројекте унапређења средњег стручног образовања. Разговарано је о улогама свих актера у овом важном процесу а министар Наталија Тривић изразила је потпуну опредјељеност Министарства да максимално подржи унапређење образовања ученика код послодаваца.

„Овом састанку присуствовали су представници предузећа који су изразили спремност да обезбиједе практичну наставу за ученике како би стекли праксу која ће им омогућити да стекну вјештине и компетенције које ће их оспособити за тржиште рада, а исто тако су изразили спремност да се укључе у обезбјеђивање стипендије ученицима али и запослења“, рекла је Тривићева.

Појаснила је да Министарство у сарадњи са школама интензивно ради на информисању ученика и њихових родитеља о занимањима која се нуде у уписној политици са посебним акцентом на занимања потребна тржишту рада.

Министар Наталија Тривић је истакла да се ради на стандардизацији занимања у Републици Српској и доношењу Уредбе о стандардима занимања.

Директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић је нагласио важност опредјељења послодаваца да приме ученике на праксу, улогу координатора практичне наставе, ментора практичне наставе, правно регулисање међусобних односа. Републички педагошки завод је спреман да у складу са својом надлежношћу и Привредном комором и послодавцима потпуно измјени НПП за средње стручне и техничке школе. Предложио је да се направи план свих наредних корака који ће довести да уписна политика за школску 2020/21 буде усаглашена са потребама привреде Републике Српске.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је данашњи састанак организован са циљем да се нађу модалитети како и на који начин унаприједити практичну наставу у привредним друштвима и дефинишу улоге послодаваца и школа у том процесу.

Ћорић је навео да је састанак показао опредјељеност да се иде у унапређење практичне наставе као припрему за увођење система дуалног образовања.

„Препознали смо конкретне привреднике који желе да приме ученике у образовни систем, желе да улажу у опрему, жале да одреде менторе који ће да воде практичну наставу с једне стране, а школа ће одредити коориднаторе који ће све то пратити и уоквирити у систем унапређења практичне наставе“, рекао је директор Привредне коморе Републике Српске.

Представник Уније Удружења послодаваца и привредник Саша Тривић рекао је да је ово почетак пилот пројекта чији резултат треба да буде боље повезивање привреде у локалној заједници и школа.

„У будућем времену ћемо позвати све послодавце да се прикључе како би се повећао број дјеце на практичној настави и побољшали услови за извођење ове наставе а са циљем стицања знања и вјештина која су битна за послодавце“, рекао је Тривић и додао да је његово предузеће већ укључено у овај процес и да је тридесет посто ученика који су обављали праксу у његовој фирми остало да раде.

Организатор састанка била је Привредна комора Републике Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске.Архива обавјештења