+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Монографија о четврт вијека Републичког педагошког завода

Датум: 19.12.2018. године

Монографија о четврт вијека Републичког педагошког завода, која је данас промовисана у Бањалуци, спасава од заборава импозантну грађу о досадашњем раду ове институције и развоју васпитно-образовног система Републике Српске, рекао је данас у Бањалуци академик Драго Бранковић.

Бранковић, који је и рецензент монографије, изјавио је новинарима, прије промоције у Културном центру Бански двор, да је монографија "25 година Републичког педагошког завода" значајна и да показује како је настао школски систем Републике Српске од 1992. године.

Он је истакао да ће монографија сачувати значајне историјске податке и догађаје, а оно што је још важније јесте да нуди промјене које се односе на унапређење васпитно-образовног система.

"Монографија је записала оно што се дешавало и указаће на предстојећу реформу Педагошког завода, која је неопходна", рекао је Бранковић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић истакао је да је овај завод савременик Републике Српске и у образовном систему уткан у саме темеље Српске без обзира што је то управна организација у оквиру Министарства просвјете и културе.

Он је нагласио да се Републички педагошки завод Српске мора борити за квалитет образовања Републике Српске.

Др Предраг Дамјановић

"Прије свега мислим да ћемо наставити са провјером достигнућа ученика у основним и средњим школама, постепено уводити малу матуру, која је у плану да се уведе 2021. године и вредновањем рада основних и средњих школа" , рекао је Дамјановић.

Он је навео да су претпоставке за то створене тиме што је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о основном васпитању и образовању и Закон о средњем образовању и васпитању.

"Предстоји нам да Министарство просвјете и културе уради правилнике", додао је Дамјановић.

Он је истакао да је данас промовисана монографија добра основа за неке који ће радити монографију 50 година Републичког педагошког завода.

Бранковић је подјестио да је Завод на данашњи дан прије годину дана академијом обиљежио 25 година оснивања и рада, те да је тим поводом одликован Орденом Његоша другог реда.

Извор: СРНА

Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније