+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Одржана свечана академија поводом Дана Републике

Датум: 17.01.2019. године

Дан Републике Српске – 9. јануар обиљежен је у Вишеграду. Организатори обиљежавања Дана Републике Српске су били Републички педагошки завод и општина Вишеград.

Обиљежавање је почело полагањем цвијећа на централни споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, те свечаном академијом у Дому културе.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је обиљежавање Дана Републике од изузетног значаја за све грађане и борце, који се славећи овај дан осјећају часно и поносно.

„Данашњи дан значајан је јер се присјећамо свих који су дали животе за Републику Српску и оних који су изборили статус Српске и њену позицију у свијету. Република Српска и њени грађани не смију дозволити да буду заборављени они који су храброшћу, вјером у себе и љубављу према отаџбини успјели да побиједе непријатеља, несебично жртвујући своје животе“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да се обиљежавањем Дана Републике исказује љубав према Српској, поштовање према њеним ствараоцима и браниоцима, а посебно према погинулим борцима и њиховим породицама, те цивилима и ратним војним инвалидима.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић захвалио је Ђуревићу и његовим сарадницима који су прихватили приједлог овог завода да буду суорганизатори данашње свечаности.

„Овом свечаном академијом желимо поручити да без обзира на све притиске и одлуке оних који желе да нас спријече у прослави Дана Републике, да је за све нас у Републици Српској, Дан Републике оног дана када је и створена – 9. јануара. Радећи на овакав начин, ми који смо били свједоци стварања и изградње Републике Српске од 9. јануара 1992. године треба да љубав према Српској преносимо на ученике у нашим школама који су гарант да ће она бити стабилна и трајна категорија“, навео је Дамјановић.

Дамјановић је поручио да у школама сваког дана треба причати о Републици Српској и славити слободу како би Српска ишла у бољу будућност – поносна и вјечна.

„Републику Српску ћемо најбоље чувати тако да свако на своме радном мјесту часно и поштено ради у интересу Републике Српске, да у свакој прилици афирмишемо вриједности Српске, цијенимо жртву оних који су у њену одбрану уградили свој живот, те труд свих који су својим радом и понашањем допринијели њеном стварању и очувању од 9. јануара 1992. до данас“, истакао је Дамјановић.

У оквиру обиљежавања Дана Републике у Градској галерији у Вишеграду отворена је изложба ликовних радова награђених и похваљених ђака. Изложбу је отворио директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић.

У име награђених ученика изјаве су дали: Добитник прве награде у конкуренцији ликовних радова ученика основних школа је Димитрије Керић ученик ОШ“Петар Петровић Његош“ Теслић. Добитник друге награде у категорији ликовних радова Настасија Пухало рекла је да је поносна што се њен рад налази међу награђеним.Архива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније