+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Нема тестирања ученика, вредновање знања без притиска

Датум: 30.04.2020. године

Вредновање знања које су ђаци усвојили на даљину, у вријеме пандемије, биће њима прилагођено и лишено непотребног притиска, речено је у нашој емисији Актуелно.

Гости емисије су нагласили и да је предстојеће вредновање само једно у низу, из којег ће бити изведена закључна оцјена за сваког ђака.

Министарка провјете и културе Наталија Тривић рекла је да ће учитељи и наставници договарати са ученицима начин провјере знања, у складу са упутствима надлежних институција Српске и наставним планом и програмом.

Она је рекла да је циљ да ученици без оптерећења и интерактивно заврше ову школску годину средином јуна, те да ће свако дијете, у складу са упутствима школама, бити адекватно оцијењено у смислу наставе на даљину.

- Учитељи и наставници ће одлучити да ли ће то бити низ задатака уз одређене квизове, презентације, писање есеја... Много је алата за провјеру знања - истакла је Тривићева.

Она је изразила задовољство организовањем наставе на даљину, што је, како каже, био најефикаснији и једини могући начин да дјеца у Српској сачувају здравље и наставе савладавање школског градива у комуникацији са својим учитељима и наставницима.

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је да у Српској неће бити никаквих тестирања ученика ни полагања испита на крају ове школске године. Дамјановић је навео да је, када се говори о оцјењивању ученика у току наставе на даљину, ријеч о вредновању ученичких радова.

- То може бити рад било које врсте, а један од њих биће и домаћа задаћа коју ученици достављају, затим може бити презентација, есеј или било шта што ученик достави - рекао је Дамјановић.

Он је напоменуо да, уколико ученик и добије неку оцјену на основу тих радова, она неће знатно утицати на закључну оцјену, јер ће бити вреднована заједно са оцјенама из првог полугодишта, као и са оцјенама које је ученик добио у другом полугодишту, прије почетка наставе на даљину.

Предсједница Актива директора основних школа Источног Сарајева Данијела Мрда рекла је да више од 95 одсто ученика већ има уписану једну или више оцјена у другом полугодишту.

- Узећемо у обзир и оцјену закључену у првом полугодишту. Према Правилнику о оцјењивању, мислим да неће бити већих потешкоћа при извођењу средње вриједности, односно закључне оцјене за крај школске године - рекла је она.

Извор: РТРСАрхива обавјештења

Е-Настава

Детаљније

Култура памћења

Детаљније

Корисни линкови

Корисни линкови

Детаљније