+387 (0)51 430 110 Милоша Обилића 39,
78000 Бања Лука, Република Српска

ПРОСЛАВА ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2020. године

Више информација

Сарадња у обрaзовању Србије и Српске

Више информација

Календар такмичења за 2019/20. годину

Више информација

Почиње емитовање квиза "Научи се, човјече": До знања кроз игру

Више информација

Влада Републике Српске прихватила информацију о реорганизацији РПЗ-а

Више информација

Почео рад комисија за израду стандрарда занимања

Више информација

ДАНАС И СУТРА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА

Више информација

Школски календар

Школски календар

Детаљније

Списак уџбеника

Списак уџбеника

Детаљније

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Пројекти, међународни пројекти и сарадња

Детаљније

Актуелности

Бањалучка Гимназија прославила 120 година постојања

Датум: 08.06.2016. године

Бањалучка Гимназија прославила 120 година постојања, директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић (пети с десна)

БАЊАЛУКА - Бањалучка гимназија је Свечаном академијом вечерас прославила посебан јубилеј, 120 година постојања, под слоганом "Било, јесте и биће".

Свечану академију отворио је директор Гимназије Зоран Пејашиновић ријечима: "Ми његујемо прошлост и традицију, славимо школу, наше бивше ученике и професоре, славимо свијх 12 деценија постојања. Основали смо и удружење "Гаудеамус", а ходницима и степеништима дали смо имена професора - Накића, Пелагића, Глушца и многих других."

На почетку Академије прочитано је и поздравно писмо дуговодишњег пријатеља ове установе Арија Ливнеа, шефа Представништва Републике Српске у Израелу.

Бесједник на Свечаној академији био је Коља Мићевић, бивши гимназијалац.

"Гимназијалац је посебна врста ученика, он је студент прије студента. То је за мене један појам и ја се још увијек у души осјећам гимназијалцем", рекао је он.

Министар науке и технологије у Влади РС Јасмин Комић је уједно бивши ученик Гимназије, и ове године је обиљежио 40 година од прославе матуре. Он је казао да је свјестан чињенице да можемо опстати само као друштво знања.

"Гимназија у томе има важну улогу, не само у стицању знања као учења већ и у откривању и његовању вјештина. Тај допринос је немјерљив. Ова школа је опредијелила наше животе", истакао је Комић.

Уз громогласан аплауз присутних директор Пејашиновић је уручио захвалнице бившим професоркама које су 40 година радиле у овој установи - Љиљани Станар, Мирјани Васић, Снежани Ракић, Мирјани Сладојевић, Љиљани Маричић и Нади Миловановић.

Прослави су, поред Комића, присуствовали амбасадорка Француске у БиХ Клер Бодони, бивши предсједник РС Драган Чавић, генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић, директори гимназија из Новог Сада и Новог Места, као и бројни бивши други ученици и професори.

Гаудеамус трг

На Гаудеамус тргу бројни ученици Гимназије ово вече су уљепшали богатим програмом. Такође, представила се етно група коју предводи професор њемачког језика Тања Данојевић, која је и члан групе "Траг".

Ученици трећег разреда Анђела Радовановић и Бојан Белензада били су актери дебате под називом "Ђачки разговори".

Ученици су на креативан начин дочарали временски период кроз који је ова школа пролазила кроз свих 120 година.Архива обавјештења